5 Tips voor de Beste Autofotografie Locaties (Voorbeelden)

5 auto fotografie locaties nederland 2023

Autofotografie is een van de leukste soorten fotografie, we hebben allemaal een passie voor auto’s en om dat te fotograferen is fantastisch. Nou is het wel erg moeilijk om goede autofotografie locaties te vinden, vaak zijn de plekken erg druk of mag je er niet met de auto komen.

Met jaren ervaring als autofotograaf heb ik veel fotoshoots gedaan, vaak moest ik dan locaties opzoeken van tevoren. Ik heb dus redelijk wat ervaring hiermee en dat wil ik graag met je delen.

In dit artikel vertel ik precies de beste autofotografie locatie tips, zo kan je direct aan de slag om de mooiste plekken te vinden voor jouw volgende fotoshoot. Oja, ik geef je ook wat voorbeelden!

Wat is de beste autofotografie locatie?

Wat de beste locatie is voor autofotografie is niet eentonig, het verschilt namelijk helemaal per auto. Vaak fotografeer ik sportwagens, dan is een bos niet zo handig en mooi. Er zijn verschillende factoren die bepalen of een locatie geschikt is.

Als eerst wil ik benoemen dat je de mooiste locaties kan hebben, maar als jouw instellingen voor foto’s niet goed zijn, dan heb je er niet zoveel aan. Als eerste is het handig als een locatie in de buurt is, ik leg verder in dit artikel uit hoe je een locatie kan vinden.

Ook de omgeving is belangrijk en tot slot moet de locatie niet te druk zijn. Een te drukke locatie kan erg vervelend zijn heb ik gemerkt. Waarom is de locatie eigenlijk belangrijk voor een fotoshoot? Nou dat komt omdat de locatie het grootste deel van de foto bepaald, zonder goede locatie kan je het wel schudden.

Laat me meteen de eerste tip aan je vertellen!

1. Match de locatie met de auto

Nu je weet waarom een locatie zo belangrijk is voor autofotografie ga ik je uitleggen waar je op moet letten wanneer je opzoek gaat naar een locatie. Het is allereerst belangrijk dat de locatie overeenkomt met de auto.

Hoe je dat kan doen is door goed naar het design én de soort auto te kijken. Een sportwagen heeft vaak strakke lijnen, is erg laag en daarbij is een locatie die modern is vaak mooi. Zo kan je kijken naar moderne huizen, appartementen en gebouwen in grote steden.

Een SUV is weer een compleet ander verhaal. Deze auto’s zijn vaak erg robuust, groot en hoog. Dan kan je hem beter niet in de binnenstad neerzetten. Het doel van een SUV is het betreden van ruw terrein, een bos zou hier dus erg goed bij passen.

Let dus goed op de soort auto en maak aan de hand hiervan een keus voor de soort locatie.

Auto fotoshoot locaties tips

2. Zorg voor een rustige locatie

Ik heb dus redelijk wat fotoshoots gedaan en dit is een punt die ik wil benadrukken. Een drukke locatie is echt niet leuk om te fotograferen, tijdens het maken van foto’s moet de auto vaak verplaatst worden, dat kost extra tijd.

Wanneer je de auto net in het midden van een weg hebt staan komt er weer een tegenligger aan, dat is een veel voorkomend fenomeen. Daarnaast kan een drukke locatie ook nog eens gevaarlijk zijn, vaak genoeg moet ik op een weg staan om de foto te maken waar ook auto’s rijden. Niet optimaal dus.

Kijk vooral naar locaties die rustig zijn, zoals het dak van een parkeergarage, een afgelegen weg, een bos of iets vergelijkbaar. Je kunt natuurlijk ook naar de drukke locaties gaan, maar kies dan een tijdstip die het rustigst is.

3. Ga naar de grote steden

Wat ik nu ga zeggen lijkt tegenstrijdig, maar soms moet je het een en ander proberen om de beste fotoshoot locatie te vinden. De echt unieke locaties ga je namelijk niet in the middle of nowhere vinden, althans niet waar ik woon.

Het is dus ook cruciaal om naar de grotere steden te gaan om hier unieke plekken te vinden. Wellicht is het iets meer risicovol, maar dan levert het wel een gewenst resultaat op. De foto hieronder bijvoorbeeld, die heb ik in Rotterdam gemaakt, de grootste havenstad van Europa.

Soms moet je even wachten tot er niemand in beeld loopt, maar als het dan zo ver is dan is het het sowieso waard. En als er wel iemand in beeld loopt kan je het fixen door middel van Photoshop (AI).

Tegenwoordig moet je wel oppassen met grote steden, als je een oude diesel wilt fotograferen kan het zomaar zijn dat je niet naar binnen mag. Dan maar met een elektrische auto naar de binnenstad…

Autofotografie locaties tips en voorbeelden

Hoe kan je een auto fotoshoot locatie vinden?

Nu weet je als het goed is waar je op moet letten als je een auto locatie wilt opzoeken, nu komt het echte werk. Je moet de locaties namelijk ook echt vinden en dat is net iets moeilijker dan het lijkt. Ik heb een paar manieren gevonden om dat te doen.

Het gaat je veel tijd kosten, soms ben ik wel een uur bezig om één locatie te vinden, dat kan aan mij liggen, we zullen er nooit achter komen. De twee manieren die ik heb gevonden zijn door (1) Google Maps en (2) in het echt rondrijden. Ik geef je ook nog een bonus, namelijk (3) locaties vinden via social media.

1. Locaties vinden via Google Maps

Deze optie lijkt redelijk simpel, maar dat is het zeker niet. Het is wel één van de makkelijkste, je hoeft namelijk niet het huis te verlaten om locaties te vinden. Om locaties via Google Maps te vinden ga ik meestal naar een grote stad toe (virtueel dan hè).

Door middel van Street View kan ik dan de straten rond gaan, wanneer ik iets zie waarvan ik denk: hé, dat kan wel mooi zijn, dan ga ik kijken wat voor foto’s ik eventueel zou kunnen maken. Het proces duurt lang en je hebt niet altijd kans op slagen.

Er zijn veel voordelen aan Google Maps, maar de nadelen moet ik ook benoemen. Zo kan je niet zien hoe druk het is, het kan zomaar heel erg druk zijn zonder dat je dit op de foto ziet.

Ook kan Google Maps verouderd zijn, de locatie kan er ineens heel anders uitzien in het echt. Vergeet niet dat locaties er anders uitzien voor elke lens, de juiste lens kiezen is daarom ook belangrijk.

2. Locaties vinden in het echt

De tweede optie vind ik eigenlijk de betere optie, dat is namelijk door de stad heen rijden en mooie plekken op te slaan. Ik moet toegeven dat ik dit zelf niet zo vaak doe, vaak ben ik met een fotoshoot bezig en dan kom ik allerlei locaties tegen.

Dan ga ik snel naar Google Maps om een pin te maken bij die locatie, zo kan ik het later weer terug vinden. Er zijn een stuk meer voordelen aan deze manier, je ziet meteen hoe druk het is én of het er mooi uitziet.

Ook kan je zien of er ruimte is om een auto neer te zetten, Google Maps vervormd sommige plekken namelijk. Tot slot ben je al bekend met de route er naartoe, scheelt weer tijdens de fotoshoot!

3. Locaties vinden via Social media

De derde manier om locaties te vinden vind ik wellicht beter dan Google Maps, er zijn namelijk super veel mogelijkheden via social media. Op Instagram zijn er veel fotografen die mooie foto’s maken en vaak staat de locatie (stad/dorp) erboven.

Je kunt dan aan de fotograaf vragen of hij de locatie met je wilt delen, vaak vinden ze dit geen probleem. Als de fotograaf dit niet wilt kan je twee dingen doen: je laat het zoals het is, of je gaat zelf op onderzoek uit.

Ik ben meer van de laatste optie, via Google Chrome heb je een handige tool om aan de hand van afbeeldingen te zoeken. Als je rechter muisklik doet naast de afbeelding krijg je een menu. Dan kan je op ‘Search images with Google’ klikken. Zo kan je de foto selecteren en zoeken.

Ik heb op deze manier erg veel locaties weten te vinden waar ik later fotoshoots heb gehouden. Echt een handige tip!

Autofotografie locatie voorbeelden

5 voorbeelden van autofotografie locaties

Tot slot geef ik wat toffe plekken om jouw auto neer te zetten tijdens een fotoshoot. De meeste zullen geschikt zijn voor bijna elke auto, doe er je voordeel mee en maak wat foto’s op deze auto fotografie plekken!

Op bijna elke plek die ik aanbeveel ben ik zelf geweest en heb ik genoeg mooie foto’s gemaakt. Vergeet niet andere mooie plekken op te slaan in Google Maps als je onderweg bent naar één van de locaties die ik met je deel.

De Maasvlakte in Rotterdam biedt zich als een perfecte plek voor foto’s. Door weinig verkeer heeft niemand last van jou òf andersom. Ik ben hier vaak geweest, een paar keer met een Audi R8 en één keer met een Porsche GT3 RS.

Je hebt uitzicht op de zee en als je een stukje doorrijdt heb je duinen op de achtergrond. Vooral tijdens zonsondergang is dit een ultieme locatie, het is alleen wel een stukje rijden voor de meeste mensen.

Voordelen

 • Mooie locatie biedt zich als een perfecte plek
 • Weinig hinder van overige weggebruikers
 • Er komt weinig politie, handig voor rolling shots
 • Je zit naast de Noordzee, die kan je op de juiste punten op de achtergrond krijgen.
 • De dichtstbijzijnde stad is Rotterdam, die stad is ook perfect voor locaties
 • Met zonsondergang of opkomst zijn de kleuren fantastisch (door de goudkleurige duinen)

Nadelen

 • Je zit in een uithoek van Nederland, lastig om mee te nemen tijdens een fotoshoot omdat je uren vandaan andere locaties zit
Tips voorbeelden auto locatie fotoshoot

De NDSM Werf is een absolute aanrader als autofotografie locatie. Door de graffiti krijg je een moderne uitstraling, perfect voor een sportwagen. Ik ben ook op deze locatie al een paar keer geweest, Porsches, Audi’s en Aston Martins zijn welbekend bij deze locatie.

Het is vaak erg rustig, je kunt gewoon je gang gaan zonder problemen. Niemand heeft last van elkaar en als je in de weg staat ga je gewoon even opzij. De NDSM Werf is erg variërend, je hebt aan de ene kant veel graffiti en aan de andere kant het Noordzeekanaal.

Voordelen

 • Bevindt zich in het centrum van Amsterdam, makkelijk bereikbaar voor iedereen
 • Moderne uitstraling door de graffiti
 • Veel industrie in de omgeving, kijk eens rond en je zult fantastische plekken vinden

Nadelen

 • Het is vaak druk met andere auto’s, als je met een sportwagen komt zal je niet de enige zijn die er foto’s van zal maken
 • De auto moet goed bij de locatie passen, dus een instap model van een merk zal er goed bij passen, omdat de doelgroep felle kleuren mooi vinden
Autolocaties fotoshoot tips

Deze parkeergarage in Utrecht is perfect als fotoshoot locatie, ik kom er regelmatig en heb ook de onderstaande foto daar gemaakt. Je ziet meteen de duidelijke gele strepen, dit is wat deze garage zo uniek maakt.

Aan de bovenkant heb je ook rode strepen, dat is handig om te weten. Je kunt gemakkelijk foto’s van boven maken als je op een bepaald punt staat. Het is er vaak rustig, dus je zult niet zo snel last hebben van andere auto’s of mensen.

Voordelen

 • De locatie bevindt zich centraal in Nederland. Het is makkelijk om tijdens een fotoshoot langs te rijden
 • Door de felle kleuren krijgen de foto’s een hele andere mood
 • Anders dan de doorsnee parkeergarage
 • Krijg een uniek perspectief door de auto van boven te fotograferen

Nadelen

 • Je moet betalen om naar binnen te rijden, altijd handig om hier rekening mee te houden
Fotoshoot auto locatie voorbeelden

Als je van beboste wegen houdt, dan is het Drielandenpunt waar je wilt zijn. Door de prachtige U-bochten lijkt het alsof je in berggebied rijdt. Je kent toch wel die U-bochten in Duitsland? Nou die heb je hier ook, maar dan in Nederland.

Het is er wel vaak druk, dus je moet goed opletten als je hier foto’s wilt maken. Je zit trouwens ook vlakbij de grens van België en Duitsland, als je het goed doet kan je zo meerdere locaties meenemen.

Voordelen

 • Een mooie beboste omgeving
 • U-bochten waardoor het lijkt alsof je door bergen rijdt
 • Tijdens zonsondergang schijnt de zon door de bomen, dat geeft een prachtige sfeer

Nadelen

 • Het is vaak erg druk, omdat dit een toeristische attractie is
 • Het ligt op de grens van België, Duitsland en Nederland. Het is dus voor veel mensen lastig om hier te komen
Tips autofotografie locatie

Als laatste locatie geef ik je de John Frostbrug uit Arnhem, dit is een erg mooie brug waar je onder kan staan. Je kunt veel gevarieerde foto’s maken, zowel onder als naast de brug. Het ligt midden in het centrum, maar volgens mij is het redelijk rustig op deze locatie.

De uitstraling is erg industrieel, wat toch wel bij een hoop auto’s past. Ik heb altijd moeite met het vinden van industriële locaties vinden, als jij dat ook hebt dan geef ik je deze cadeau.

Voordelen

 • Industriële uitstraling
 • Vlakbij andere fotolocaties
 • Bevindt zich in het centrum van Arnhem
 • Foto’s van een hoog perspectief, dus een unieke look van jouw auto
Autofotografie locaties voorbeelden en tips

Conclusie

Kortom, er zijn veel mogelijkheden om goede locaties te vinden. Zoek locaties die ècht bij de auto passen. Kies een circuit voor een sportwagen en een bos voor een SUV.

Een rustige locatie is ook altijd gewenst. Zo kun jij alle tijd nemen om prachtige foto’s van auto’s te maken. Heel tegenstrijdig raad ik je aan om in de grote steden naar locaties te zoeken. Ook daar zijn rustige plekken te vinden.

Je kunt op Google Maps zoeken naar locaties, maar in het echt rondrijden is een betere optie. Zo vind jij alle toffe locaties voor autofotografie. Op sociale media opzoek gaan naar locaties is trouwens ook een optie, genoeg handige trucjes.

Vergeet dit artikel niet te delen met mede fotografen, zo helpen we elkaar allemaal en worden we allemaal een stukje beter, dankjewel!

Wie is sebastiaan van 't Hoog Bysebas

Wie is Sebastiaan?

Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van deze blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.

Lees meer >>

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.

Leave your thoughts here!

Leave your thoughts here!