13 Beste Camera’s voor Portretfotografie [December 2023]

Portretten fotograferen die een impact hebben, dat willen we allemaal. Maar voordat je prachtige portretten kunt vastleggen heb je een goede camera nodig en natuurlijk ook een mooie lens.

Met jaren ervaring als professioneel fotograaf heb ik talloze camera’s gehad, daarom weet ik precies waar je op moet letten als je een camera voor portretfotografie wilt kopen.

In dit artikel vertel ik precies wat de beste camera voor portretfotografie is, en niet alleen dat, ik geef je ook de beste prijs. Zo kan je zo snel mogelijk unieke personen vastleggen.

De beste camera's op een rij

 1. Canon R6 II | Bekijk >>
 2. Sony A7 IV | Bekijk >>
 3. Canon R8 | Bekijk >>
 4. Panasonic S5 II | Bekijk >>
 5.  Canon R50 | Bekijk >>
 6. Fujifilm X-S20 | Bekijk >>
 7. Canon R5 | Bekijk >>
 8. Sony A7R V | Bekijk >>
 9. Nikon Z7 II | Bekijk >>
 10. Fujifilm GFX 100S | Bekijk >>
 11. Canon R7 | Bekijk >>
 12. Sony A6600 | Bekijk >>
 13. Nikon Z50 | Bekijk >>

**Dit bericht bevat affiliate links. Door op een link te klikken en een aankoop te doen kan je mij kosteloos helpen.

Wat is de beste camera voor portretten?

Toen ik net startte met fotografie wist ik echt niet waar ik moest beginnen, ik wist ook niet waar ik op moest letten. Nu, met jaren ervaring, weet ik precies wat de belangrijke punten zijn voor portretfotografie.

Mijn doel is dat jij de juiste portret camera koopt, dat is dus niet persé de nieuwste of duurste camera. Ik wil niet dat je de verkeerde camera koopt die teveel onnodige functies heeft of juist tekort komt.

Ik heb niet elke willekeurige camera gekozen om op de lijst te zetten, ik heb gekeken naar aspecten zoals sensor en resolutie, een 24 MP sensor is namelijk al goed voor portretten. Hier is een lijst met alle punten die belangrijk zijn.

Met alleen een camera kom je niet zo ver, dat weten we allemaal. Daarom raad ik ook een paar goede lenzen aan voor elke camera, zo kan je alles hier vinden.

Laten we meteen naar de eerste camera kijken!

Beste systeem camera voor portretfotografie

Canon R6 II

4.5/5

Sebas' mening

Ik weet dat je voor portretfotografie goede autofocus, resolutie én burst modus nodig hebt, nou is de Canon R6 II precies dat.

Met een goede sensor, die kwaliteit levert, en goede tracking kan je mooie foto’s maken.

Nou heb ik wel een paar aanmerkingen op deze camera, net zoals bij alle andere camera’s.

Al met al vind ik de Canon R6 II de beste camera voor portretfotografie.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Belangrijkste kenmerken

 • 24 MP sensor
 • 4K60p video
 • Ingebouwde stabilisatie
 • 40 fps burst modus (of 12 fps)
 • Deeplearning autofocus
 • Herkent ogen en gezichten

Wat ik wel/niet goed vind aan de Canon R6 II

Wel goed
 • Om te beginnen is de autofocus heel betrouwbaar, wanneer ik portretfoto’s aan het maken was deed de eye-AF het goed. Soms wisselt hij wel van oog, maar met de joystick kan je dat aanpassen.
 • De camera voelde goed in mijn hand, hij is niet te klein waardoor ik mijn pink ook grip had. Verder voelt hij niet goedkoop of plastic aan.
 • De kleuren en huidtonen zien er heel natuurlijk uit, de foto’s zijn makkelijk en flexibel te bewerken.
 • Ondanks de hogere resolutie, heeft de R6 II wel een beter dynamisch bereik dan de originele R6. Dat klinkt onlogisch, maar het is toch echt zo.
Niet goed
 • Nou zijn er wel wat minpunten, zo heb je een lager dynamisch bereik wanneer je met de elektronische sluiter fotografeert. Ik merkte dat vooral in de schaduwen, je ziet meer ruis.
 • De buffer is ook erg klein, ik schoot bijna nooit met de 40fps modus, maar met mijn testen kon ik dan ongeveer 70 foto’s maken, daarna moet je wachten tot de buffer weer leeg is.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Canon camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Canon RF 85mm, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Canon RF 24-70mm ook fantastisch. Deze lens is iets minder duur, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Canon RF 50mm ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Meer weten? Lees de review! – Canon R6 II Review, Testen & Vergelijkingen

Beste camera voor portretfotografie Sony

Sony A7 IV

4.5/5

Sebas' mening

Als tweede camera raad ik de Sony A7 IV aan, dit is een concurrent van de R6 II en in bepaalde opzichten vind ik de A7 IV beter. Met de resolutie als eerste punt, met de 33 MP sensor heb ik geen probleem gehad om te croppen.

Ook de ergonomie is erg goed, de knoppen zitten op de juiste plek én de grip voelt goed in de hand. Het voelt echt als een A1 of A7R V, dus een erg professioneel model.

Al met al denk ik dat de Sony A7 IV één van de beste camera’s voor portretten is.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Belangrijkste kenmerken

 • 33 MP full-frame sensor
 • 4K60p video
 • 10fps burst modus
 • Eye-tracking autofocus
 • Goede batterij

Wat ik wel/niet goed vind aan de Sony A7 IV

Wel goed

 • Als eerst wil ik de beeldkwaliteit benoemen, dit is namelijk waar de A7 IV eruit springt. Met de 33 MP sensor kon ik beelden croppen terwijl de kwaliteit goed bleef. Je bent veel flexibeler dan met de R6 II.
 • Daarnaast is de autofocus ook erg betrouwbaar, de eye-tracking modus werkt zonder problemen en het is alsof de focus vast is gelijmd op het onderwerp. De ogen zijn altijd scherp, zelfs in het donker.
 • Ook het dynamisch bereik is goed, met ongeveer 14 stops kon ik de shadows en highlights ver pushen, terwijl de kleuren natuurlijk bleven. Over kleuren gesproken, die zijn erg goed en ik ervaarde geen magenta-tint zoals bij de vorige A7-modellen.
 • Tot slot is de batterij erg goed, ik kon makkelijk 1000 foto’s maken terwijl de batterij nog op 30% stond. Het is altijd handig om een extra batterij mee te nemen, maar het is geen probleem als je dat een keer vergeet.

Niet goed

 • Wanneer je focust in de tracking-modus gaat de viewfinder resolutie omlaag, dat merk je wel tijdens het fotograferen. Als je hem standaard op ‘normale’ resolutie hebt merk je het niet.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Sony camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Sony FE 50mm f/1.2, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Sony FE 85mm f/1.4 ook fantastisch. Deze lens is iets minder duur, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Sony FE 50mm f/1.8 ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Sony E lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

Meer weten? Lees de review! – Sony A7 IV Review, Testen & Vergelijkingen

Budget camera voor portretfotografie

Canon R8

Canon’s nieuwe EOS R8 is een geweldige camera voor portretfotografie. Je hebt een gloednieuw focus systeem en een snelle burst modus, allemaal functies die je helpen de mooiste foto te maken.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

Scherpstellen is één van de belangrijkste factoren die bij portretfotografie van belang is. Je moet snel en nauwkeurig kunnen scherpstellen om de mooiste foto te maken, je hebt tenslotte niet veel tijd. Gelukkig is de Canon R8 daar uitstekend goed in.

Canon’s R8 heeft een uitgebreid nieuw autofocus systeem die we ook terugzien bij de Canon R6 II en de R3. Dit systeem wordt Dual Pixel AF II genoemd en stelt scherp door middel van deeplearning. De Canon R8 kan vanuit zichzelf mensen (waaronder ogen), dieren en voertuigen herkennen. Erg handig als je mensen wilt fotograferen.

Video mogelijkheden

Canon’s R8 is excellent om video’s te maken. Je kunt 4K60p filmen, zodat je het beeld nog kunt vertragen met deze framerate. Ook kun je oversampled video’s schieten, geproduceerd van 6K video’s. Dit zorgt voor betere scherpte.

Slow-motion is ook erg goed op de Canon R8, je kunt FHD met 180 fps filmen. Zo kun jij de video’s tot 7.5 keer vertragen. Iets dat we in dit lijstje nog niet veel hebben gezien. Dit maakt de Canon R8 de perfecte camera als je ook wat video’s wilt schieten.

Burst modus

Ook de burst modus heeft veel toegevoegde waarde voor ons als portretfotografenDe Canon R8 heeft een indrukwekkende burst modus, je kunt namelijk met de mechanische sluiter tot 6 fps schieten. Dat wordt al snel verhoogd naar 40 fps als je de elektronische sluiter gebruikt.

Canon’s R8 lijkt in dit opzicht erg op de, ook nieuwe, Canon R6 II. Die kan namelijk ook 40 fps schieten. Naast deze indrukwekkende specificatie heeft de Canon R8 ook de pre-shooting modus die de Canon R6 II ook heeft. Hiermee maakt de camera 15 foto’s vòòrdat jij de sluiterknop indrukt. Je zult dus alle momenten vastleggen.

Iso Prestaties

Één van de belangrijkste aspecten die we meten bij een camera zijn de ruis prestaties, gelukkig hoef je bij de Canon R8 geen zorgen te maken dat je snel ruis zal merken bij een hogere ISO.

Canon’s nieuwe processor en een gloednieuwe full-frame sensor zorgen voor uitstekende prestaties in donkere omstandigheden. De Canon R8 heeft een DxO score van 3295. Dit wil zeggen dat je de ISO op 3295 kunt instellen zonder storende ruis waar te nemen. Lees meer over de berekening van deze score.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Canon camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Canon RF 85mm, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Canon RF 24-70mm ook fantastisch. Deze lens is iets minder duur, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Canon RF 50mm ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Canon RF lenzen op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Canon EF lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In conclusie

Wanneer je een betaalbare camera wilt die bijna alle professionele functies bezit, dan is de Canon R8 perfect. Je hebt een pre-shooting modus, 40 fps burst modus én een uitstekend autofocus mechanisme, waardoor de Canon R8 één van de beste camera’s voor portretfotografie is.

Canon R8 beste camera voor portretfotografie

Beste betaalbare portretfotografie camera

Panasonic S5 II

De nieuwste Panasonic S5 II heeft een 24 MP sensor dat door middel van snelle autofocus voor de mooiste beelden zal zorgen. Ook kun je 30 beelden per seconde vastleggen. Je mist geen moment meer.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

De Panasonic S5 II is voorzien van een uitgebreid AF systeem, dat mensen en dieren herkent. Dit zorgt ervoor dat je nog excellent kan scherpstellen terwijl je foto’s maakt in burst modus. De camera detecteert vanuit zichzelf de onderwerpen en stelt daarop scherp. Je kunt zèlfs scherpstellen op de ogen van mens en dier.

De Panasonic S5 II is de eerste camera van Panasonic die gebruik maakt van Phase detectie. Dit zorgt ervoor dat je zeer goed in donkere omstandigheden én tegenlicht kan scherpstellen. Dat kan met in totaal 779 scherpstelpunten, die over de gehele sensor scherp kunnen stellen.

Video mogelijkheden

De Panasonic S5 II heeft de mogelijkheid om in 6K kwaliteit video te schieten. Hiermee kun je verbluffende video’s in professionele kwaliteit maken. Je kunt 6K in maximaal 30 fps filmen en 4K in maximaal 60 fps. 

De Panasonic S5 Mark 2 beschikt over in-body beeld stabilisatie. Hiermee worden ongewilde bewegingen opgevangen en zijn niet meer te zien in het eindresultaat.

De Panasonic S5 II X is in alle opzichten hetzelfde als de S5 II, echter kan de S5 II X 5.8K Apple ProRes opnamen naar SSD via HDMI of USB opnemen. Ook ondersteunt de S5 II X een bedrade USB-LAN adapter, ontworpen voor ambitieuze foto- en videografen!

Burst modus

De burst modus van de Panasonic S5 II is verbazingwekkend goed. Met de mechanische sluiter kun je tot en met 9 frames per seconde schieten. De elektronische sluiter gaat tot een indrukwekkende 30 frames per seconde. Hiermee kun jij alle actie vastleggen, zonder maar één moment te missen.

Door de nieuwe processor kan de camera extra snel bestanden wegschrijven én is de buffer erg groot. Je kunt tot 300 foto’s achter elkaar schieten.

De snelle burst modus is niet het enige voordeel aan de elektronische sluiter, de Panasonic S5 Mark II heeft namelijk een ‘stille modus’, waarbij de camera geen geluid maakt. Ècht een handige feature dus voor portretfotografie.

ISO Prestaties

De nieuwste processor van Panasonic zorgt voor nòg betere ruis prestaties. De full frame sensor body zal het beter doen in slechte licht omstandigheden dan oudere camera’s van Panasonic. Zo kun jij zelfs in het donker zonder zorgen op pad. De Panasonic S5 Mark II is de meest geavanceerde portretfotografie camera die Panasonic op de markt heeft gebracht.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Panasonic camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Panasonic S 50mm f/1.4, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Panasonic S 24-70mm ook fantastisch. Dit is een zoom lens, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Panasonic S 50mm f/1.8 ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Panasonic S lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In Conclusie

Door de snelle burst modus, een goede buffer en een hoge resolutie is de Panasonic S5 II één van de beste camera’s voor portretfotografie. En dan hebben we de video specs nog niet eens erbij benoemd. Ècht een unieke camera, al helemaal voor de ‘lage’ prijs.

Portret fotografie cameras Panasonic S5 Mark II

Beste beginner camera voor portretfotografie

Canon R50

Een beginner camera met professionele functies, dat is de Canon R50. Je hebt een snelle burst modus, snelle autofocus én je kunt de nieuwste lenzen monteren. Perfect voor de beginnende portretfotograaf.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

Net zoals bij de Canon R8 wordt scherpstellen alsmaar makkelijker gemaakt. Een professioneel systeem dat in een beginners camera wordt gezet zien we eigenlijk nooit, maar Canon doet het wel.

 Canon’s nieuwe systeem, dat Dual Pixel AF II heet, kan namelijk vanuit zichzelf onderwerpen detecteren, zoals de ogen van mensen en dieren. Dit systeem zien we ook in de duurdere Canon R8, Canon R5 en de Canon R3. Erg belangrijk tijdens portretfotografie, zoals we weten.

Video mogelijkheden

Wanneer we naar de video specificaties van de Canon R50 kijken zien we veel mogelijkheden. Je kunt 4K video’s opnemen in 30 fps. Daarnaast kun je 4K30p opnemen dat geproduceerd is van 6K oversampled materiaal. Dit zorgt voor ultieme scherpte.

Slow-motion is ook erg goed op de Canon R50, je kunt FHD met 120 fps filmen. Zo kun jij de video’s tot 5 keer vertragen. Iets dat we in dit lijstje nog niet veel hebben gezien bij beginners camera’s. Dit maakt de Canon R50 de perfecte portretfotografie camera als je ook wat video’s wilt schieten.

Burst modus

Je kunt met de mechanische sluiter 12 beelden per seconde schieten, dit aantal gaat omhoog bij de elektronische sluiter. Dan kun je 15 beelden per seconde schieten. Het voordeel van de elektronische sluiter ten opzichte van de mechanische sluiter is het geluidloos schieten. 

Je kunt de burst ook voor een lange periode gebruiken. De buffer van de Canon R50 is 42 JPEG en 7 RAW als je 12 fps gebruikt, precies genoeg om dat perfecte shot te krijgen.

Iso Prestaties

De DxO sensor score van de Canon R50 is nog niet uitgevoerd, daarom weten we niet de precieze nummers. Echter heeft de Sony A6600 een erg soortgelijke sensor en aan de hand hiervan maken we een paar aannames.

Door de APS-C sensor zullen de ISO prestaties niet zo goed zijn als de full-frame tegenhangers, maar de prestaties zijn wel adembenemend. De DxO score van de Sony A6600, een vergelijkbare camera, is namelijk 1479. Dit wil zeggen dat je de ISO op 1479 kunt instellen zonder erg storende ruis te zien. Lees meer over de berekening van deze score.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Canon camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Canon RF 85mm, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Canon RF 24-70mm ook fantastisch. Deze lens is iets minder duur, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Canon RF 50mm ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Canon RF lenzen op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Canon EF lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In conclusie

Canon’s nieuwste beginners camera is dus erg goed. Je hebt een snelle burst modus, hoge kwaliteit foto’s en video’s én een professioneel autofocus systeem die we ook in de R6 II zien. Dit maakt de Canon R50 de beste beginners camera voor portretfotografie.

Beste camera beginner portretfotografie Canon R50

Beste hybride camera voor portretfotografie

Fujifilm X-S20

Fujifilm’s nieuwste camera is de Fujifilm X-S20. Een fantastische portret camera met goede specs. Zowel de video als de foto kant van de X-S20 zijn perfect voor portretfotografie.

Cyber MondayKrijg €200 korting op de Fujifilm X-S20!

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

De Fujifilm X-S20 is fantastisch in scherpstellen. Je hebt tot 425 scherpstel punten, waarmee de camera over het gehele beeld ogen kan herkennen. Zelfs als er weinig licht is, kun je scherpstellen. Tot maar liefst -7 EV. De X-S20 gebruikt AI om op meerdere onderwerpen scherp te stellen. Zo kan de X-S20 mensen, dieren, drones, auto’s en nog veel meer herkennen. Dat eerste is natuurlijk handig voor ons als portretfotografen.

Video mogelijkheden

De Fujifilm X-S20 heeft uitmuntende video mogelijkheden. Je kunt tot 6K30p video opnemen. De slow motion modus gaat zelfs tot FHD240p. Dat is een unieke specificatie in dit rijtje, en wellicht kan dit de rede zijn om de X-S20 aan te schaffen. Je kunt natuurlijk ook 4K60p en alles daaronder schieten.

Door de ingebouwde beeld stabilisatie hoef jij je geen zorgen te maken over onbedoelde bewegingen, deze worden namelijk opgevangen door de sensor.

Burst modus

Fujifilm’s X-S20 is uitstekend om veel momenten mee vast te leggen. Door middel van de mechanische sluiter kun je tot 8 beelden per seconde schieten. Daarnaast kun je tot 30 fps schieten als je de elektronische sluiter gebruikt.

Dit is erg snel, vooral als we naar de prijs kijken en deze vergelijken met de concurrentie. Dan is de burst modus één van de specificaties die eruit springt.

Iso Prestaties

De Fujifilm X-S20 beschikt over een 26 megapixel APS-C sensor. Hiermee zal elke pixel niet zoveel licht opvangen als de grotere full frame sensors. Toch is dat niet een groot probleem, door de ingebouwde stabilisatie kun jij de sluitertijd langer maken en de ISO omlaag halen. Je kunt de ISO gemakkelijk tot 1600 instellen zonder storende ruis waar te nemen.

In COnclusie

Over het algemeen is de Fujifilm X-S20 een goede hybride camera. Zowel de foto als video kant is erg goed. De autofocus is fenomenaal, vooral voor ons als portretfotografen. De Fujifilm X-S20 is gewoon niet te verslaan en is één van de beste camera’s voor portretfotografie.

Fujifilm X-S20 beste camera voor portretfotografie

Beste Canon portretfotografie camera

Canon R5

De allerbeste camera voor portretfotografie is de Canon R5. Van een hoge resolutie en een snelle burst modus tot nauwkeurige autofocus en hoge kwaliteit video.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

Canon is de koploper wanneer het gaat om scherpstellen. Sinds de komst van de Canon R5 heeft Canon een nieuw systeem genaamd Dual Pixel AF II geïntroduceerd. Op de manier kan de camera, in dit geval de Canon R5, scherpstellen door middel van deeplearning. Hij kan vanuit zichzelf onderwerpen als mensen en dieren.

Die eerste is voor ons als portretfotografen natuurlijk het belangrijkst. De Canon R3 kan zelfs de ogen van mensen herkennen. Jij hoeft je alleen maar te focussen op de belangrijkere aspecten.

Video mogelijkheden

Door de hoge resolutie sensor heeft Canon ervoor gekozen om de 8K video resolutie naar de R5 te halen. Je kunt 8K30p filmen in RAW formaat. Dat heeft zo zijn voordelen, zoals het digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies, uitstekende color grading én de witbalans achteraf bepalen. Het nadeel zijn de extreem grote bestandsformaten én de oververhitting waar de R5 last van heeft.

Ook kan je 4K video’s maken tot 120 frames per seconde. Voor een camera in dit segment en voor deze prijs is dit exceptioneel. De Canon R5 beschikt over in-body beeld stabilisatie. Hiermee worden ongewilde bewegingen opgevangen en zijn niet meer te zien in het eindresultaat. De Canon EOS R5 is wellicht de beste portretfotografie camera waar je ook prachtige cinematische video’s mee kunt schieten.

Burst modus

Belangrijke momenten fotograferen wordt gemakkelijk gemaakt met de Canon EOS R5. Met de mechanische sluiter kun je tot en met 12 frames per seconde schieten. Door middel van de elektronische sluiter kun je zelfs tot 20 frames per seconde vastleggen.

Het voordeel van de elektronische sluiter ten opzichte van de mechanische sluiter is het geluidloos schieten. Erg handig tijdens portretsessies waarbij je moet communiceren met modellen.

Iso Prestaties

Je zal relatief slechte ruis prestaties verwachten bij een camera die een hoge resolutie van 45 MP heeft, toch is dat niet waar. Canon’s nieuwste processor zorgt voor nòg betere ruis prestaties. De full frame sensor body zal het beter doen in slechte licht omstandigheden dan oudere camera’s van Canon. Zo kun jij zelfs in het donker zonder zorgen op pad.

De Canon R5 is de meest geavanceerde camera die Canon op de markt heeft gebracht in het kader van de combinatie van video en foto. De DxO ISO score bij de Canon R5 is 3042. Dit wil zeggen dat je de ISO tot 3042 kunt instellen zonder erg storende ruis te zien. Lees hier meer over de berekening van deze score.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Canon camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Canon RF 85mm, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Canon RF 24-70mm ook fantastisch. Deze lens is iets minder duur, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Canon RF 50mm ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Canon RF lenzen op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Canon EF lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In conclusie

Al met al lijkt de Canon R5 een zeer capabele camera. Je kunt 45 MP foto’s maken, tot 20 keer per seconde zelfs. Ook kun je 8K RAW video schieten, maar niet voor een te lange periode. De ruis prestaties zijn wel fantastisch, waardoor de Canon R5 één van de beste camera’s voor portretfotografie is.

Canon EOS R5 beste portret fotografie cameras

Beste Sony camera voor portretten

Sony A7R V

Sony’s A7R V heeft een 61-megapixel sensor, enorm veel detail kun je hiermee vastleggen. Dat in combinatie met snelle autofocus en zeer goede video maakt de A7R V perfect voor portretfotografie.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

Deze Sony camera lijkt erg op de Canon R6 II met scherpstellen. Je kunt snel scherpstellen door middel van uitgebreide algoritmes. Zo kan de Sony A7R V onderwerpen als mensen, dieren én auto’s herkennen. Die eerste is natuurlijk het belangrijkst, voor ons als portretfotografen.

Zoals ik al eerder heb benoemd moet je aan erg veel aspecten tegelijk denken tijdens portretfotografie, waarvan scherpstellen er één is. De A7R V helpt je om je hiermee te ontzorgen. Je zal efficiënter werken.

Video mogelijkheden

De A7R V heeft bijna de hoogste resolutie die we in een camera hebben gezien. Je kunt 61 MP foto’s maken. Dat is niet het enige opmerkelijke, je kunt namelijk ook 8K24p video’s schieten. Een functie die niet iedereen zal gebruiken, maar je kunt dus wel inzoomen zonder kwaliteit te verliezen. Erg handig voor wat detail shots..

Uiteraard kun je ook slow-motion filmen én oversampled video’s schieten. Zo heb je 4K60p oversampled video met extra scherpte én minder ruis.

Burst modus

Net als de A7 IV heeft de Sony A7R V een maximale burst modus van 10 fps. Voor dit segment camera is dit erg laag. De Canon EOS R5 en R6 II zitten hier ver boven.

Met de mechanische én elektronische sluiter kun je tot en met 10 frames per seconde schieten. Het voordeel van de elektronische sluiter ten opzichte van de mechanische sluiter is het geluidloos schieten. Wees gerust: je kunt de camera ook geluid laten maken, zo maak je niet per ongeluk duizenden foto’s terwijl je het niet door hebt.

Iso Prestaties

Door de hoge resolutie sensor zal je denken dat de ruis prestaties niet erg goed zijn, het tegendeel is in werkelijkheid waar. De nieuwe processor van Sony zorgt voor goede ruis prestaties.

Zo kun jij zelfs in het donker zonder zorgen op pad. De DxO ISO score bij de Sony A7R V zal rond de 3400 zijn. Dit wil zeggen dat je de ISO tot 3400 kunt instellen zonder erg storende ruis te zien. Lees hier meer over de berekening van deze score.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Sony camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Sony FE 50mm f/1.2, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Sony FE 85mm f/1.4 ook fantastisch. Deze lens is iets minder duur, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Sony FE 50mm f/1.8 ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Sony E lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In conclusie

De hoge resolutie sensor, een snelle burst modus, zeer hoge kwaliteit video én een hypermodern autofocus systeem dat de ogen van mensen kan herkennen maken de Sony A7R V één van de beste portretfotografie camera’s in 2023. Je hebt letterlijk alles wat je nodig hebt.

Portret fotografie camera 2023 Sony A7R Mark V

Beste Nikon camera voor portretfotografie

Nikon Z7 II

De full-frame Nikon Z7 II heeft een sensor van 46-megapixel. Hiermee kun jij alle details haarscherp vastleggen. Hierdoor is dit Nikon’s beste camera voor portretfotografie.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

Net zoals de Sony A7R V kan de Nikon Z7 II onderwerpen herkennen. Deze mogelijkheid zien we bij steeds meer camera’s en is erg handig bij portretfotografie. Nikon’s Z9 is de snelst-scherpstellende Nikon tot nu toe, deze staat echter niet op het lijstje omdat de Z7 II voldoet voor vrijwel elke portretfotograaf.

De één na beste is de Nikon Z7 II, je hebt net zoals bij de Z9 algoritmes die je helpen te focussen op de ogen van mensen. Een handige functie als portretfotograaf.

Video mogelijkheden

Hoge kwaliteit video om de scherpste beelden te maken tijdens bruiloften, dat heeft de Nikon Z7 II. Je kunt tot 4K60p opnemen. Ook heb je de mogelijkheid om slow-motion met 120 fps te filmen, altijd handig.

De Z7 II heeft geen oversampled video, waardoor Sony hier wel een koploper in is. Dat wil niet zeggen dat de Z7 II slecht is. Je hebt namelijk, net zoals de andere camera’s, ingebouwde beeldstabilisatie.

Burst modus

De Nikon Z7 II lijkt erg op de Sony camera’s. De burst modus van de Nikon Z7 II is relatief goed. Met de mechanische sluiter kun je tot en met 10 frames per seconde schieten. Hiermee kun jij erg veel belangrijke momenten vastleggen, zonder maar één moment te missen.

Door de dubbele processor kan de camera extra snel bestanden wegschrijven én is de buffer erg groot. Je kunt tot 50 RAW foto’s of 200 JPG’s achter elkaar schieten.

Iso Prestaties

De nieuwste processor van Nikon zorgt voor nòg betere ruis prestaties. De full frame sensor body zal het beter doen in slechte licht omstandigheden dan oudere camera’s van Nikon. Zo kun jij zelfs in het donker zonder zorgen op pad.

De DxO ISO score bij de Nikon Z7 II is 2841. Dit wil zeggen dat je de ISO tot 2841 kunt instellen zonder erg storende ruis te zien. Lees hier meer over de berekening van deze score.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Nikon camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Nikon Z 50mm f/1.2, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Nikon Z 24-70mm ook fantastisch. Dit is een zoomlens, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Nikon Z 50mm f/1.8 ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Nikon Z lenzen op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Nikon AF-S lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In conclusie

De Nikon Z7 II is een uitstekende camera als het gaat om portretfotografie. Het unieke punt bij de Z7 II is de 46 MP sensor, die haarscherpe beelden maakt. Daarnaast kun je 10 beelden per seconde maken én hoge kwaliteit video schieten met ingebouwde stabilisatie. Dit maakt de Z7 II één van de beste camera’s voor portretfotografie.

Portret fotografie cameras Nikon Z7 Mark II

Beste medium format camera voor portretten

Fujifilm GFX 100S

Fujifilm’s allerbeste camera voor portretfotografie is de GFX 100S. Een 102-megapixel monster dat extreem goede beeldkwaliteit levert. Hij is aan de dure kant, maar daar krijg je wat voor terug.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

De Fujifilm GFX 100S heeft, net zoals de Sony en Nikon camera’s, een uitgebreid autofocus systeem dat zowel mensen als dieren herkent. Handig voor portretfotografie waarbij je toch wel vaak mensen fotografeert.

De Fujifilm GFX 100S is een camera die gebruik maakt van Phase detectie. Dit zorgt ervoor dat je zeer goed in donkere omstandigheden én tegenlicht kan scherpstellen. Dat kan met in totaal 425 scherpstelpunten, die over de gehele sensor scherp kunnen stellen.

Video mogelijkheden

Hoewel de Fujifilm GFX 100S een 102 MP sensor heeft zijn de video mogelijkheden niet het meest indrukwekkend. Bij de Sony A7R V zien we 8K video en oversampled 4K video, deze mogelijkheden heeft de Fujifilm helaas niet. Je kunt tot 4K30p opnemen zonder externe apparatuur. Als je een recorder gebruikt, kun je 4K 12-bit 4:2:2 opnemen, voor excellente flexibiliteit tijdens het bewerken.

Gelukkig heeft de Fujifilm GFX 100S wel ingebouwde stabilisatie, waarmee je tot 6 stops aan bewegingen kan compenseren. Je zult dus prachtige beelden tijdens bruiloften maken.

Burst modus

De GFX 100S is een camera die niet zozeer bedoeld is voor snelle actie, want je kunt ‘maar’ 5 beelden per seconde schieten. Dit is alsnog genoeg voor de meeste situaties. Meer dan deze snelheid wil je waarschijnlijk toch niet, door de bestandsgrote die de GFX 100S produceert.

ISO Prestaties

Het dynamisch bereik van de middenformaat sensors zijn waanzinnig. De resolutie van de GFX 100s is dan wel redelijk hoog, door de grote sensor kan elke pixel redelijk veel licht opvangen. Dit in combinatie met de nieuwe processor zorgt voor excellente ruis prestaties. Al helemaal als je de lichtsterke lenzen van Fujifilm gebruikt.

In Conclusie

Voor de allerbeste beeldkwaliteit moet je de Fujifilm GFX 100S gebruiken. Door de 102 MP middenformaat sensor maak je foto’s met een nieuw niveau aan detail. Ook zul je geen moment meer missen door het nieuwe autofocus systeem. Dit maakt de GFX 100S de beste medium format camera voor portretfotografie.

Camera voor portret fotografie fujifilm GFX 100S

Laagste prijs

Beste APS-C camera voor portretfotografie

Canon R7

Van uitgebreide algoritmes tot een snelle burst, de Canon R7 heeft het. Met de 33 MP sensor kun je scherpe foto’s maken én hoge kwaliteit video schieten. Perfect voor portretfotografie.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

Een APS-C camera die net zulke uitgebreide autofocus prestaties heeft als de professionele full-frame camera’s. Je hoort het goed, de Canon R7 heeft ook het nieuwe Dual Pixel AF II systeem. Hiermee kan je scherpstellen op onderwerpen als mensen, dieren en voertuigen. Handig tijdens een portretsessie, want als portretfotograaf heb je al genoeg andere dingen aan je hoofd. Canon’s R7 ontzorgt je van de focus problemen.

Video mogelijkheden

De Canon R7 heeft de mogelijkheid om intern 4K 60 fps video te schieten. Dit is zonder een maximum van 30 minuten per video. Ook kan je prachtige full-hd video’s maken tot 120 frames per seconde. Voor een camera in dit segment en voor deze prijs is dit exceptioneel. De R7 kan 4K 30fps video opnemen van oversampled 7K video. Dit zorgt voor beter scherpte en minder ruis.

De Canon R7 beschikt over in-body beeld stabilisatie. Hiermee worden ongewilde bewegingen opgevangen en zijn niet meer te zien in het eindresultaat. Dit is een exceptionele eigenschap die de concurrent, Canon EOS R10, niet heeft.

Burst modus

De burst modus van de Canon R7 is verbazingwekkend goed. Met de mechanische sluiter kun je tot en met 15 frames per seconde schieten. Door middel van de elektronische sluiter kun je zelfs tot 30 beelden per seconde vastleggen.

Het voordeel van de elektronische sluiter ten opzichte van de mechanische sluiter is het geluidloos schieten. Wees gerust: je kunt de camera ook geluid laten maken, zo maak je niet per ongeluk duizenden foto’s terwijl je het niet door hebt.

ISO Prestaties

DxO Mark heeft de Canon R7 nog niet getest, hierdoor weten we niet de precieze cijfers. Echter kunnen we naar de concurrentie kijken om een verwachting van de prestaties te krijgen. De Sony A6600 is een stukje ouder, maar heeft wel een 24 MP sensor, ten opzichte van de 33 MP van de Canon R7.

Hierdoor verwachten we dat de scores van deze camera’s akelig dicht in de buurt zullen zitten. Dit wil zeggen dat je met de Canon R7 op zijn minst een ISO van 1400 kan gebruiken zonder storende ruis waar te nemen.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Canon camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Canon RF 85mm, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Canon RF 24-70mm ook fantastisch. Deze lens is iets minder duur, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Canon RF 50mm ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Canon RF lenzen op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Canon EF lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In conclusie

Door de snelle burst modus, hoge resolutie voor zowel foto’s als video’s én het nieuwste scherpstel systeem is de Canon R7 één van de beste camera’s voor portretfotografie. Ook heeft hij ingebouwde stabilisatie, waardoor je langere sluitertijden uit de hand kunt gebruiken.

Canon EOS R7 Beste camera voor portret fotografie beginners 2023

Beste instap portretfotografie camera

Sony A6600

De in 2019 uitgebrachte Sony A6600 heeft veel functies die concurreren met de nieuwste camera’s. Ingebouwde stabilisatie is een unieke functie hiervan, die niet veel andere camera’s hebben.

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

Oudere camera’s van Sony krijgen de laatste tijd updates om aan de nieuwste eisen te voldoen. Zo ook de Sony A6600, die in 2019 is uitgebracht. Ondanks dit feit gebruikt hij intelligente software om de ogen van mensen én dieren te herkennen. Een mogelijkheid die vrijwel elke portretfotograaf zal gebruiken.

Video mogelijkheden

Met de mogelijkheid om 4K 30p (UHD) video op te nemen, is dit wellicht de perfecte camera voor het maken van video’s en foto’s. De in-body beeldstabilisatie helpt je om wat cameratrillingen bij het maken van foto’s of video’s weg te werken.

Burst modus

De burst modus van de Sony A6600 is goed genoeg voor de meeste situaties, maar hij springt er niet perse uit als we naar de concurrentie kijken. Je kunt maximaal 11 beelden per seconde schieten met de mechanische sluiter en tot 8 fps met de elektronische sluiter.

Dan zal je je afvragen waarom je de elektronische sluiter moet gebruiken en niet de, snellere, mechanische sluiter. Dat komt omdat de elektronische sluiter geen geluid maakt tijdens het fotograferen, waardoor je geen storend geluid hebt tijdens een portretsessie. Handig!

Iso Prestaties

De Sony A6600 heeft dezelfde sensor grootte als de Canon R7. Hij bevat een APS-C sensor, waardoor de ISO-prestaties niet de beste in het veld zullen zijn. Bij fotograferen bij weinig licht zal vrij snel ruis merkbaar zijn. De DxO score van de A6600 is 1497. Dat wil zeggen dat je de ISO tot 1497 kan instellen zonder storende ruis te zien.

De camera heeft ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je in donkere omstandigheden zonder probleem een langere belichtingstijd kunt gebruiken. Daardoor hoef je de ISO niet zo hoog in te stellen. Hierdoor kun je zelfs in het donker haarscherpe foto’s maken.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Sony camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Sony FE 50mm f/1.2, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Sony FE 85mm f/1.4 ook fantastisch. Deze lens is iets minder duur, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Sony FE 50mm f/1.8 ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Sony E lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In COnclusie

Al met al is de Sony A6600 de beste instap camera van Sony. Je kunt 11 beelden per seconde schieten, 24 MP foto’s maken én 4K filmen met stabilisatie. Dit alles maakt de Sony A6600 de beste instap camera voor portretfotografie.

Sony A 6600 beste portret camera beginner 2023

Beste beginner camera voor portretfotografie Nikon

Nikon Z50

Nikon’s beste beginner camera is de Nikon Z50. Een APS-C sensor camera, met 21-megapixels. Je hebt ook genoeg keus uit lenzen, dus waar wacht je op?

Op Kamera-Express

Op CameraNU

Scherpstel mechanisme

De Nikon Z50 is voorzien van een uitgebreid AF systeem, dat mensen en dieren herkent. Dit zorgt ervoor dat je nog excellent kan scherpstellen terwijl je foto’s maakt in burst modus. De camera detecteert vanuit zichzelf de onderwerpen en stelt daarop scherp. Je kunt zèlfs scherpstellen op de ogen van mens en dier.

Video mogelijkheden

De Nikon Z50 heeft de mogelijkheid om in 4K kwaliteit te filmen. Dit kan tot maximaal 30 frames per seconde. Je kunt tot wel 120 fps filmen in FHD kwaliteit. Hiermee kun je prachtige video’s maken, voor professionele doeleinden.

Burst modus

De burst modus van de Nikon Z50 is verbazingwekkend goed. Met de mechanische sluiter kun je tot en met 11 beelden per seconde schieten. Hiermee kun jij alle actie vastleggen, zonder maar één moment te missen. Je kunt de Z50 in een stille stand zetten, waardoor de aandacht niet op jou getrokken wordt. Het resultaat zal meer geslaagde foto’s zijn, en dat met een camera die erg betaalbaar is.

ISO Prestaties

De nieuwste processor van Nikon zorgt voor nòg betere ruis prestaties. De APS-C sensor body zal het beter doen in slechte licht omstandigheden dan oudere camera’s van Nikon. Zo kun jij zelfs in het donker zonder zorgen op pad. De echte cijfers weten we niet, want de sensor van de Nikon Z50 is nog niet getest.

De beste lenzen voor portretfotografie

Ik heb een selectie van de beste portret lenzen gemaakt, speciaal voor Nikon camera’s. Met deze lenzen maak jij gegarandeerd de mooiste foto’s.

De allerbeste lens voor portretfotografie is de Nikon Z 50mm f/1.2, de kwaliteit hiervan is fenomenaal. Als jouw budget iets minder ruim is, dan is de Nikon Z 24-70mm ook fantastisch. Dit is een zoomlens, maar dat maakt hem niet minder capabel. Tot slot is de Nikon Z 50mm f/1.8 ook fantastisch, dit is de goedkoopste lens in het rijtje.

Bekijk alle Nikon Z lenzen op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Nikon AF-S lenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In conclusie

Als je graag wilt beginnen met fotografie, dan is de Nikon Z50 erg goed. Je hebt een 21 MP sensor, 4K video, 11 fps burst modus én een AI scherpstel mechanisme. Dit maakt de Z50 Nikon’s beste beginners camera voor portretfotografie.

Beste camera portret fotografie Nikon Z50

Waar moet je op letten bij een camera voor portretfotografie?

Beeldkwaliteit & resolutie

Als er iets belangrijk is bij portretfotografie, dan is het de beeldkwaliteit wel. Veel fotografen denken dat de resolutie het enige is wat voor de beeldkwaliteit zorgt, maar dat is zeker niet zo.

De resolutie is natuurlijk niet geheel onbelangrijk, een hogere resolutie zorgt voor meer flexibiliteit achteraf en hierdoor kan je meer details zien.

Ook de het sensorformaat is erg belangrijk, want er is een groot verschil tussen een full-frame sensor en een crop sensor. Full-frame sensors hebben de voorkeur voor portretten, want de ruisprestaties zijn beter én het dynamisch bereik is over het algemeen breder.

Tot slot is de lenskeuze belangrijk. Dit is tenslotte hetgeen waar het licht doorheen komt. Een goedkope lens kan al gauw voor mindere kwaliteit zorgen, dus wees gewaarschuwd. Investeer aan het begin in goede lenzen en daarna kan je er jaren mee doen.

Full-frame of APS-C sensor

Ik zei net al dat een full-frame sensor de voorkeur heeft voor portretfotografie, dat komt niet alleen door de beeldkwaliteit.

Een full-frame sensor heeft namelijk geen crop-factor, waardoor 50mm ook echt 50mm is. Hierdoor kan je dichterbij je onderwerp staan en is de achtergrond nog waziger dan bij een crop sensor met dezelfde lens.

Een APS-C sensor camera is vaak goedkoper dan een full-frame body, waardoor veel beginnende fotografen hiervoor kiezen. Ook zijn deze vaak simpeler ingericht zodat je veel kunt leren als beginner.

Beide camera’s hebben hun voor- en nadelen, dus overweeg ze allebei en maak daarna een keus voor jezelf.

Scherpstelling & oogdetectie

Eigenlijk hebben alle nieuwe camera’s de tracking functies wel, namelijk gezicht detectie en oogdetectie. We weten allemaal dat de ogen scherp moeten zijn bij portretfotografie, dus een camera die geen oogdetectie heeft is al een stuk minder aantrekkelijk.

De duurste en nieuwste camera’s hebben zelfs pupil-detectie, zoals de Nikon Z8. Dat is een handige functie, maar de oogdetectie van de meeste camera’s is al meer dan goed genoeg.

ISO prestaties

Als je foto’s met zonsondergang of in het donker maakt zijn de ruisprestaties vaak erg belangrijk. Een camera met slechte prestaties zorgt voor meer ruis, minder contrast én een minder kleurrijke foto.

Full-frame camera’s kunnen meestal tot ISO 3200 zonder storende ruis te zien, terwijl je APS-C camera’s niet hoger moet instellen dan ISO 1600, naar mijn mening.

Beeldstabilisatie

Vaak hebben we als portretfotografen te maken met lange brandpuntafstanden én prime lenzen. Ik zal het zo nog hebben over de lenskeuze voor portretten. Als je lange brandpuntafstanden hebt zonder stabilisatie kan het voor bewegingsonscherpte zorgen.

Dan kan je natuurlijk de ISO opschroeven en een snellere sluiter instellen, maar dat heeft ook weer nadelen. Met ingebouwde stabilisatie is elke lens gestabiliseerd én kan je een langere sluitertijd gebruiken.

Als je momenteel nog sceptisch bent over de ingebouwde stabilisatie kan ik je één ding zeggen, het is echt een wereld van verschil. Ik heb jaren zonder stabilisatie gefotografeerd en sinds kort met IBIS. Het is ècht heel handig.

Flexibiliteit in lenzen

Tot slot hebben we een heel belangrijk onderwerp, welke lenzen zijn dan het beste voor portretfotografie? De prime lenzen zijn het meest populair onder de portretfotografen, niet zonder rede.

Als je scherpte, lichtsterkte én bokeh (wazige achtergrond) wilt, dan zijn de prime lenzen jouw go-to optie. Vaak zijn deze lenzen ook nog lichter dan zoomlenzen.

Wanneer je het onderwerp eruit wilt laten springen raad ik een telelens aan, een 85mm of 105mm is perfect om het onderwerp te onderscheiden van de achtergrond.

Beste camera voor portretfotografie FAQ

Wat is de beste camera voor portretfotografie?

De beste camera voor portretfotografie is de Canon R6 II. Deze camera is erg populair, en niet zonder rede. De beeldkwaliteit is super én je hebt top-of-the-line autofocus, de beste van allemaal. Dat allemaal zorgt ervoor dat de Canon R6 II de beste portretcamera is.

Bekijk de Canon EOS R6 II op CameraNU of Kamera-Express.

Wat is de beste beginner camera voor portretfotografie?

De beste beginner camera voor portretfotografie is de Canon R50. Deze camera is nog maar net uit, maar er zijn al een hoop positieve ervaringen. Net als de R6 II heeft de Canon R50 AI autofocus waarmee je op ogen kan schepstellen. Handig voor ons als portretfotografen.

Bekijk de Canon EOS R50 op CameraNU of Kamera-Express.

Wat is de beste DSLR camera voor portretfotografie?

De beste DSLR voor portretfotografie is de Nikon D850. Je kunt hiermee 46 MP foto’s maken én je hebt een goed autofocus systeem. Daarnaast zijn er veel lenzen, ook tweedehands, beschikbaar voor de Nikon D850. Kortom, een geweldige portretcamera.

Bekijk de Nikon D850 op CameraNU of Kamera-Express.

Wat is de beste compact camera voor portretfotografie?

De beste compact camera voor portretfotografie is de Sony RX10 IV. Hij is niet zonder rede één van de bestverkochte compact camera’s. Met een zoombereik van 24-600mm kan je in alle situaties foto’s maken. Ook een wazige achtergrond moet geen probleem zijn. De RX10 IV is duidelijk de beste bridge camera voor portretfotografie.

Bekijk de Sony RX10 IV op CameraNU of Kamera-Express.

Wat is de beste lens voor portretfotografie?

De beste lens voor portretfotografie is vaak een lens met een open diafragma. Hierbij heb je veel scherptediepte en is de achtergrond dus erg wazig. De 50mm F1.2 is een veelgebruikte lens voor portretfotografie, maar ook de 85mm behoort tot de favorieten van portretfotografen.

Bekijk alle portretlenzen op CameraNU of Kamera-Express.

In conclusie

Nu is het jouw beurt om de keuze te maken. Er zijn veel camera’s voor portretfotografie waar je uit kunt kiezen. Nu je de de voor- en nadelen van elke camera weet kun je de keus maken.

Wil jij niet professioneel foto’s maken? Dan kun je uit de voeten met een semi-professionele of beginners camera. Als je wel professioneel wilt fotograferen, dan zijn de professionele portretfotografie camera’s perfect voor jou.

Wie is sebastiaan van 't Hoog Bysebas

Wie is Sebastiaan?

Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van deze blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.

Lees meer >>

Er zijn talloze verschillende camera's die kunnen kunt kopen voor onder de €1000. APS-C camera's van Canon en Nikon, evenals mirrorless camera's van Sony en Panasonic, behoren tot de voorkeursopties van beginnende fotografen...

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.

Leave your thoughts here!

Leave your thoughts here!

Op zoek naar de beste
portretcamera?

De Canon EOS R6 II is wat je nodig hebt.

Op Kamera-Express

Op CameraNU