Canon R1 Specificaties & Release date | Komt de R1 pas in 2024?

Canon R1 specificaties review

Wordt de Canon EOS R1 de perfecte camera voor jou? Dat wil iedereen natuurlijk graag weten. Het antwoord weet niemand, want de Canon R1 is nog niet op de markt gebracht.

Wèl zijn er een hoop specificaties van de Canon EOS R1 die zeer waarschijnlijk in het productiemodel zullen komen. Deze specificaties zijn niet uit de duim gezogen, door middel van geruchten, vergelijkingen en concurrenten is deze lijst nauwkeurig samengesteld.

Kom er snel achter wat we van de Canon R1 kunnen verwachten!

Als we naar de specificaties kijken, dan lijkt het alsof Canon het onmogelijke gaat doen. De sensor krijgt een erg hoge resolutie en dat niet alleen, je zou ook films kunnen maken van bioscoop kwaliteit.

Canon’s R1 zal een nieuwe sensor krijgen, volgens geruchten gaat dit om een 45+-megapixel stacked BSI sensor. Dit betekend dat Canon ongeveer dezelfde sensor als de Canon R5 gebruikt, maar dan stacked.

Er zijn nog veel meer specificaties die revolutionair gaan zijn, dus lees snel verder.

Canon R1 video specificaties

Als je graag cinematische video’s schiet die zo in de bioscoop gedraaid zouden kunnen worden, dan zou de Canon EOS R1 je daar zeker bij kunnen helpen. Met de mogelijkheid om 8K video’s op te nemen met een maximale framerate van 60 frames per seconde, kun je zelfs het beeld vertragen met deze resolutie.

Als je ècht hoge kwaliteit slow-motion wilt filmen, dan heb je de mogelijkheid om 4K te filmen in 120 beelden per seconde. Zo kun je het beeld tot 5 keer vertragen. Een mogelijkheid die we bij ook bij de Canon EOS R3 zijn tegengekomen.

Zoals we nu met de Canon EOS R3 zien, is dat de camera ook 6K RAW video’s kan opnemen. We verwachten dat de Canon R1 zelfs 8K60p RAW kan opnemen, net zoals de Nikon Z9 en de Nikon Z8. Zo krijg jij alle flexibiliteit tijdens het nabewerken.

Door middel van de ingebouwde stabilisatie zal je weinig ongewilde bewegingen zien tijdens het filmen. Ook heeft de R1 geoptimaliseerde koeling, waardoor je minder snel last van oververhitting zal krijgen tijdens het filmen.

Het beste scherpstel mechanisme ooit

Scherpstellen is nog nooit zo makkelijk en eenvoudig geweest als ooit tevoren. De Canon EOS R1 zal vanuit zichzelf meerdere soorten onderwerpen detecteren en zijn gedrag erop aanpassen.

Zo kan de Canon EOS R1 onderwerpen als mensen, dieren, vogels én voertuigen herkennen. Het maakt niet uit hoe klein het onderwerp is: de Canon EOS R1 zal hem herkennen.

Dit is hetzelfde scherpstel systeem die we ook terug zien in de Canon EOS R3 en de Canon EOS R6 II, genaamd Dual Pixel AF II. Hiermee zou de Canon R1 zelfs verschillende kleinere onderwerpen kunnen herkennen, zoals ogen.

Het handige systeem genaamd Eye Control AF wordt ook in de Canon R1 gezet, hiermee kun je het focus punt aanpassen door middel van je ogen. Tot nu toe is de Canon R3 de enige camera die dit heeft, wel zullen we verbeteringen zien in de nauwkeurigheid.

Er is nooit te veel actie voor de R1

Ja, je leest het goed. Er is nooit te veel actie voor de Canon EOS R1. We verwachten namelijk dat de Canon EOS R1 een zeer snelle burst modus die elektronisch tot 24 beelden per seconde kan vastleggen met 85 MP RAW. De snelheid zal omhoog gaan naar 40 beelden per seconde bij een resolutie van 24 MP RAW.

Canon R1 release date

Er is niet veel bekend over de release date van de Canon R1, maar het is vrijwel zeker dat hij in 2024 pas op de markt komt. Canon doet er altijd 4 jaar over om een nieuw vlaggenschip model uit te brengen zoals de Canon 1DX-serie. De laatste was de Canon 1DX III die in 2020 is uitgebracht.

Daarnaast brengen merken hun top-of-the-line modellen bij evenementen uit. In 2024 worden de olympische spelen in Parijs gehouden. Het duidt er dus op dat de Canon EOS R1 in het eerste of tweede kwartaal van 2024 wordt uitgebracht.

Canon R1 prijs

Over de prijs is weinig bekend. De Canon R1 is het vlaggenschip van Canon en het model dat boven de Canon R3 staat. De R3 staat al voor een groot bedrag van meer dan €6000 te koop. Canon’s R1 zal waarschijnlijk meer richting de €8.000-€10.000 gaan, een bedrag dat erg hoog ligt en vergelijkbaar is met de Fujifilm GFX 100.

Canon R1 viewfinder and scherm

De Canon EOS R1 zal de beschikking hebben over een heldere, zeer hoge kwaliteit viewfinder. De zoeker zal 9 miljoen pixels hebben en je hebt vrijwel geen vertraging. Door het 240 fps OLED-scherm zie je bijna niet dat het een scherm is! Ook kun je de zoeker in een 60Hz-modus instellen, om batterij te besparen.

Je kunt aan de achterkant een 3.2″ touchscreen vinden die geheel kantelbaar is. Foto’s maken van beneden òf boven zal gemakkelijk worden gemaakt met de Canon EOS R1.

Daarnaast zal de Canon EOS R1 een no-blackout viewfinder hebben. Dat is erg handig tijdens situaties waarbij je snelle actie wilt vastleggen. De camera maakt foto’s zònder dat je een zwart scherm ziet. Je zult dus nooit meer actie missen.

Gebruik de EF-lenzen op de Canon R1

De Canon EOS R1 maakt gebruik van de Canon RF-vatting. Hier komen de laatste tijd alleen maar nieuwe, goede kwaliteit lenzen bij. Canon is erg goed bezig als het gaat om de prijs kwaliteit verhouding. Als je perfecte kwaliteit wilt, dan kun je natuurlijk de Canon L-lenzen kopen, die ook duur zijn. Echter kun je nu ook professionele lenzen kopen die een stuk lichter én goedkoper zijn.

Je kunt de Canon EF-RF adapter aan de Canon R1 monteren om een wijde keus uit Canon EF-vatting lenzen te hebben. Zo heb je nog eens meer dan honderd extra lenzen waaruit je kunt kiezen.

Bestel jouw Canon EF-RF adapter op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Canon EF-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

De Canon RF-lenzen op de Canon EOS R1

Als je kwaliteit wilt, dan moet je naar de Canon RF-lenzen kijken. Het assortiment wordt elk jaar flink uitgebreid, dus er is genoeg keus voor iedere professional én beginner. De lenzen worden steeds betaalbaarder en lichter, wat natuurlijk in iedereen zijn voordeel is.

Als je graag portretten fotografeert met een wazige achtergrond, dan is de Canon RF 50mm F/1.8 perfect. Wanneer je liever de natuur in gaat en dichtbij het wild wilt komen, dan is de Canon RF 100-400mm wellicht de juiste keus. Als landschappen meer jouw ding zijn, dan is de Canon RF 14-35mm fantastisch.

Bekijk alle Canon RF-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

Ik heb trouwens nog meer geruchten, zorg ervoor dat je die ook bekijkt zodat je altijd up-to-date bent!

Canon R5 Mark IICanon R1Nikon Z6 IIINikon Z7 IIINikon Z5 IINikon Z90 – Sony A7S IV

Concurrenten van de Canon EOS R1

De nieuwe Canon EOS R1 is een professionele high-end camera body, die nog niet op de markt is. Er zijn een aantal andere camera’s die concurreren met de Canon EOS R1. Zo heb je camera’s van Sony, Nikon en Fujifilm die ook zeer goede specificaties hebben en wellicht het overwegen waard zijn.

De Canon EOS R3 is een goede concurrent van de Canon EOS R1. Beide camera’s hebben een full-frame sensor met een groot aantal megapixels. De R1 zal voornamelijk uitblinken in de resolutie die vrijwel twee keer zo hoog is als die van de Canon R3.

Nikon heeft een erg goede camera die nu al op de markt is die erg in de buurt komt van de Canon R1. Zo heeft de Nikon Z9 een 46-megapixel sensor én kan die 8K60p RAW intern opnemen. Een functie die we ook in de Canon R1 zullen zien.

Belangrijkste kenmerken van de
Canon EOS R1

Conclusie

De Canon R1 is een spannende camera die in 2024 op de markt komt. De camera zal een full-frame 85 megapixel sensor hebben, met beeldstabilisatie. Ook zou je 8K video kunnen schieten in 60 frames per seconde.

De Canon R1 is een stuk beter dan de Canon R3, voornamelijk door de 45+ megapixel sensor. De Canon R1 wordt het nieuwe vlaggenschip van Canon, waardoor de prijs tussen de €8000 – €10.000 zal liggen.

Wie is sebastiaan van 't Hoog Bysebas

Wie is Sebastiaan?

Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van deze blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.

Lees meer >>

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.

Leave your thoughts here!

Leave your thoughts here!