Canon R5 Mark II: Rumors, Specificaties en Release datum

canon eos r5 mark ii specificaties 2023

Wordt de Canon EOS R5 II de perfecte camera voor jou? Dat wil iedereen natuurlijk graag weten. Het antwoord weet niemand, want de Canon R5 II is nog niet op de markt gebracht.

Wèl zijn er een hoop specificaties van de Canon EOS R5 II die zeer waarschijnlijk in het productiemodel zullen komen. Deze specificaties zijn niet uit de duim gezogen, door middel van geruchten, vergelijkingen en concurrenten is deze lijst nauwkeurig samengesteld.

We zijn er zeker van dat Canon bezig is met de ontwikkeling van de R5 II, er gaan rumors rond dat hij zelfs al in de testfase zit. De R5 Mark II is een zeer gewilde camera, dus lees snel wat we kunnen verwachten van de Canon R5 Mark II.

Canon R5 Mark II: Alles wat jij moet weten

Als we naar de specificaties kijken, dan lijkt het alsof Canon de perfecte camera gaat maken. De Canon R5 Mark II zal het model zijn dat de huidige Canon EOS R5 gaat vervangen.

Canon’s R5 II zal een nieuwe sensor krijgen, volgens geruchten gaat dit om een 62-megapixel sensor. Dit zal betekenen dat Canon een compleet nieuwe sensor moet ontwikkelen, die concurreert met de Sony A7R V.

De Canon R5 II zal 62 MP, 31 MP of 15,5 MP foto’s kunnen maken, allemaal in RAW formaat wat mogelijk is gemaakt door pixel binning. Dat zien we ook bij de Leica Q3 en M11.

Canon R5 Mark II release date

Er is weinig bekend over de release datum van de Canon R5 II. Wel weten we onder andere dat de R5 Mark II in de testfase zit, waarbij meerdere professionele filmmakers en fotografen de Canon R5 II testen.

Als we er vanuit gaan dat er geen problemen zijn, kan het zo zijn dat de Canon R5 Mark II binnen nu en een paar maanden uitkomt. Hierdoor verwachten we dat de camera in Q4 van 2023 of Q1 van 2024 voor iedereen beschikbaar zal zijn, nog even wachten dus! (Nog wel vòòr de Canon R1!)

R5 Mark II video specs

Op het gebied van video zien we grote verbeteringen ten opzichte van de originele R5. De R5 II kan net zoals de R5 8K video’s opnemen in RAW formaat. Wel kan de R5 II 60 beelden per seconde opnemen, de R5 kan 30 beelden per seconde opnemen.

Natuurlijk krijgt de Canon R5 Mark II een 4K slow-motion mogelijkheid met maar liefst 120fps. Het is onduidelijk of dit ook in RAW formaat is, maar om met de Nikon Z8 te concurreren zou dit wel de meest logische keuze zijn. Dit zou Canon kunnen behalen door Pixel binning te gebruiken.

De video specs van de R5 Mark II veranderen dus erg veel ten opzichte van de R5, hier zijn de specs opgesomd:

  • 8K60p
  • Pixel binning voor RAW video(?)
  • 4K120p slow-motion
  • Interne 10-bit 4:2:2

Canon R5 II heeft Pixel binning

Omdat de R5 II een resolutie zal hebben van 61 MP kan je niet direct 8K RAW video’s schieten. Daarvoor moet een techniek genaamd pixel binning gebruikt worden. Hiermee kan je de gehele sensor gebruiken om RAW video’s te filmen zonder crop.

Deze techniek wordt nu al door Nikon gebruikt, zo kan je op de Nikon Z8 en Z9 video’s filmen van 4K120fps in RAW formaat. Om dit te bereiken wordt ook pixel binning gebruikt.

Het beste scherpstel mechanisme ooit

De huidige Canon R5 is echt goed met scherpstellen, ik heb hem zelf gebruikt en de snelheid is waanzinnig. Dat wil alleen niet zeggen dat Canon het niet kan verbeteren, want de R6 II heeft een nog beter systeem.

Canon gaat dus zeker het scherpstel systeem updaten met de komst van de R5 Mark II. Hoe goed het precies zal zijn weten we natuurlijk nog niet. Wat we wel weten is dat het Eye-control systeem naar de R5 II zal komen. Hiermee kan je onderwerpen selecteren als je ernaar kijkt.

De Canon R5 II zal onderwerpen als mensen, dieren, vogels én voertuigen herkennen. Het maakt niet uit hoe klein het onderwerp is: de Canon EOS R5 II zal hem herkennen.

Canon EOS R5 Full-Frame Mirrorless Camera - 8K...
Full frame systeemcamera - Lens mount: Canon RF - Sensor: CMOS sensor - Beeldprocessor: DIGIC X - Aantal megapixel: 45

Canon R5 II voor actiefotografie

Canon is echt wel de koploper als het gaat om actiefotografie, de Dual Pixel AF II is namelijk erg nauwkeurig en daar is bijna niets op aan te merken. Wel kunnen we het over de burst modus en buffer hebben.

Omdat de Canon R5 Mark II een resolutie heeft van 62 MP zou het kunnen dan Canon ervoor kiest om de huidige burst modus te behouden. Dat wil zeggen dat de R5 II een burst modus van 20 fps zal hebben.

Of we een snellere burst modus krijgen? Dat is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Daarnaast moet je je echt afvragen of je een snellere burst modus wilt hebben, want 20 foto’s van 62 MP per seconde lijkt me al erg veel.

Canon R5 Mark II prijs

Over de prijs is weinig bekend. De Canon R5 II is een opvolger van de EOS R5. Hierdoor zal de prijs tussen de €4500 – €5000 zijn. Een lager bedrag is onwaarschijnlijk, omdat Canon dan al op het niveau van de Canon R6 en de Canon R6 II zal gaan zitten.

Ook is de Canon EOS R5 II de concurrent van de huidige Sony A7R V en Nikon Z8, die ongeveer dezelfde prijs hebben. Alles duidt ernaar dat dit de uiteindelijke prijs zal worden.

De viewfinder van de Canon R5 II

De Canon R5 Mark II zal de beschikking hebben over een heldere, zeer hoge kwaliteit viewfinder. De zoeker zal 5.8 miljoen pixels hebben en je hebt vrijwel geen vertraging. Door het 120 fps LCD-scherm zie je bijna niet dat het een scherm is! Ook kun je de zoeker in een 60Hz-modus instellen, om batterij te besparen.

Met de eye-control autofocus zal je met je ogen het scherpstelpunt kunnen instellen, erg handig tijdens complexe situaties. Dit is een functie die we nu al bij de R3 hebben gezien.

Je kunt aan de achterkant een 3.2″ touchscreen vinden die geheel kantelbaar is. Foto’s maken van beneden òf boven zal gemakkelijk worden gemaakt met de Canon R5 Mark II.

Patent op kantelende viewfinder

Canon heeft zojuist een patent aangevraagd op een ingebouwde kantelende viewfinder. Dit wil zeggen dat je de viewfinder naar boven kan kantelen zodat de camera van onder foto’s maakt, dit kan handig zijn bij natuurfotografie.

De kans is erg groot dat deze functie in de nieuwe Canon R5 II zal zitten, veel fotografen zouden deze functie waarderen en het zou de eerste camera zijn die dit heeft.

Gebruik de EF-lenzen op de Canon R5 II

De Canon EOS R5 Mark II maakt gebruik van de Canon RF-vatting. Hier komen de laatste tijd alleen maar nieuwe, goede kwaliteit lenzen bij. Canon is erg goed bezig als het gaat om de prijs kwaliteit verhouding. Als je perfecte kwaliteit wilt, dan kun je natuurlijk de Canon L-lenzen kopen, die ook duur zijn. Echter kun je nu ook professionele lenzen kopen die een stuk lichter én goedkoper zijn.

Je kunt de Canon EF-RF adapter aan de Canon R5 II monteren om een wijde keus uit Canon EF-vatting lenzen te hebben. Zo heb je nog eens meer dan honderd extra lenzen waaruit je kunt kiezen.

Bestel jouw Canon EF-RF adapter op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Canon EF-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

De Canon RF-lenzen op de Canon EOS R5 Mark II

Als je kwaliteit wilt, dan moet je naar de Canon RF-lenzen kijken. Het assortiment wordt elk jaar flink uitgebreid, dus er is genoeg keus voor iedere professional én beginner. De lenzen worden steeds betaalbaarder en lichter, wat natuurlijk in iedereen zijn voordeel is.

Als je graag portretten fotografeert met een wazige achtergrond, dan is de Canon RF 50mm F/1.8 perfect. Wanneer je liever de natuur in gaat en dichtbij het wild wilt komen, dan is de Canon RF 100-400mm wellicht de juiste keus. Als landschappen meer jouw ding zijn, dan is de Canon RF 14-35mm fantastisch.

Bekijk alle Canon RF-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

Ik heb trouwens nog meer geruchten, zorg ervoor dat je die ook bekijkt zodat je altijd up-to-date bent!

Canon R5 Mark IICanon R1Nikon Z6 IIINikon Z7 IIINikon Z5 IINikon Z90 – Sony A7S IV

Concurrenten van de Canon EOS R5 Mark II

De nieuwe Canon R5 Mark II is een professionele high-end camera body, die nog niet op de markt is. Er zijn een aantal andere camera’s die concurreren met de Canon R5 Mark II. Zo heb je camera’s van Sony, Nikon en Fujifilm die ook zeer goede specificaties hebben en wellicht het overwegen waard zijn.

De Canon EOS R3 is een goede concurrent van de Canon R5 Mark II. Beide camera’s hebben een full-frame sensor met een groot aantal megapixels en beide camera’s hebben een snelle burst modus. De Canon EOS R3 kan 6K RAW video schieten terwijl de nieuwe Canon R5 II maximaal 8K video kan schieten. Ook heeft de nieuwe R5 Mark II een grotere megapixel sensor dan de Canon R3.

De nieuwe Canon EOS R5 Mark II concurreert direct met de, ook nieuwe, Nikon Z8. De Nikon Z8 is zojuist uitgebracht, de specificaties lijken erg veel op elkaar. De Canon R5 II zal een 61-megapixel sensor hebben, de Nikon Z8 heeft een 45.7 MP sensor. Ook kunnen beide camera’s 8K video schieten, hiermee kun je cinematische professionele video’s maken.

De Sony A7R V is een zeer competente camera en er zijn veel overeenkomsten tussen deze en de Canon R5 Mark II. Zo hebben beide camera’s een 61-megapixel sensor én kun je 8K professionele video’s opnemen. De A7R V heeft een sensor-shift high res modus, waarbij je 240-megapixel foto’s kunt maken. Het is nog niet duidelijk of de Canon R5 Mark II die ook zal hebben.

De laatste concurrent is de Fujifilm GFX 100S, deze camera heeft een 102-megapixel sensor waarmee je gedetailleerde foto’s kunt maken. De Canon R5 Mark II heeft een verbeterde video modus, de GFX 100S kan maximaal 4K video opnemen. Het grootste verschil zit hem in het doel, de GFX 100S is bedoelt voor landschappen en portretfotografie, terwijl de Canon EOS R5 Mark II ook gebruikt kan worden voor sport- en evenementen fotografie.

Belangrijkste kenmerken van de
Canon EOS R5 Mark II

Conclusie

Al met al kunnen we zeggen dat er een hoop nieuwe en belangrijke functies naar de Canon R5 Mark II komen. We kunnen natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat alles waar is, maar ik ben in ieder geval erg benieuwd of de R5 II mijn huidige camera gaat vervangen.

Zo gaan we waarschijnlijk een 62-megapixel sensor krijgen die ook 31 MP én 15.5 MP foto’s kan maken. Het autofocus systeem krijgt een update én upgrade, namelijk de Eye-control autofocus van de R3.

Daarnaast zou de R5 Mark II 8K60p RAW video’s kunnen schieten, om toch te concurreren met de Nikon Z8. Voor slow-motion zou de R5 II wellicht een 4K120p RAW functie krijgen, maar dat is niet zeker.

Als het op prijs aankomt moet je straks rond de €4000 en €5000 neerleggen voor de R5 II, dat is een stukje duurder dan de huidige R5. Let wel op, want vòòr de launch van de R5 II krijgt de originele R5 waarschijnlijk korting.

We zijn allemaal erg benieuwd naar wat er staat te komen en mochten er updates komen, dan zal je die hier als eerste lezen!

Ik heb trouwens nog meer geruchten, zorg ervoor dat je die ook bekijkt zodat je altijd up-to-date bent!

Canon R5 Mark IICanon R1Nikon Z6 IIINikon Z7 IIINikon Z5 IINikon Z90 – Sony A7S IV

Canon is van plan een zestal camera’s in 2023 op de markt te brengen. Wees op de hoogte van alle camera’s. Lees alle specificaties in dit artikel!

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.