Canon R6 II Review & Testen | Een Bijna Perfecte Camera

Review Canon EOS R6 Mark II test

Canon heeft echt een waanzinnige camera gelanceerd met de Canon R6 Mark II, het is namelijk één van hun populairste modellen en erg geliefd onder de fotografen. Niet alleen de fotografen trouwens, voor video is hij namelijk ook erg geschikt.

Ik heb de R6 Mark II dus in mijn handen gehad en ik wil mijn ervaring delen met jou. Als je nu nog aan het twijfelen bent zou ik deze R6 II review goed lezen.

In dit artikel vertel ik precies wat mijn ervaring was met de Canon R6 Mark II, ik wil niet teveel spoileren, hij heeft veel goede punten, maar ik ben ook kritisch geweest!

**Dit bericht bevat affiliate links. Door op een link te klikken en een aankoop te doen kan je mij kosteloos helpen.

Juist, toen ik de R6 II in mijn handen kreeg was ik redelijk verbaasd. Ik had tot die tijd al een paar jaar een Canon EOS RP, wat echt totaal andere koek is. Er vielen meteen een paar dingen op: de camera voelt goed in de hand en de grip is niet te klein.

Met mijn vorige camera, de RP, had ik het probleem dat de grip te klein was. Mijn handen zijn redelijk groot en het voelde gewoon niet goed aan. Met de R6 Mark II aan de andere kant was dit probleem meteen verholpen.

Geweldige beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is wellicht één van de belangrijkste aspecten van een camera, dat weet ik heel goed. Nou is de R6 II in 2022 uitgekomen en vrijwel elke camera tegenwoordig heeft goede kwaliteit.

Het dynamisch bereik is erg goed, je kunt overdag schieten en nog steeds overal makkelijk details uit halen. Ik ervaarde niet veel ruis, ik schoot dan ook voornamelijk op ISO 100. Je kunt de ISO nog lager instellen, namelijk ISO50, maar dan verlies je helaas wat dynamisch bereik.

Canon R6 II Review Testen

Ik schoot voornamelijk met de mechanische sluiter, dat komt omdat je met de elektronische sluiter dynamisch bereik verliest. Met de elektronische sluiter maakt de camera 12-bit RAWs en met de mechanische sluiter maakt de camera 14-bit RAWs.

Hier moet je dus goed op letten, het nadeel is dat je met mechanische onderdelen minder lang kunt doen, dus als je duizenden foto’s per dag maakt wordt de keus lastig. Voor landschapsfotografie zou ik in ieder geval de mechanische sluiter gebruiken.

De beeldkwaliteit wordt ook grotendeels door de lens bepaald, je hebt een standaard RF 24-105mm F4-7.1 kit lens die niet van de beste kwaliteit is. Je zult dan wel merken dat de autofocus niet het snelst is én dat de foto’s wat softer zijn met meer chromatische aberratie.

Al met al ben ik erg tevreden over de beeldkwaliteit van de Canon R6 Mark II.

Voor de hybride fotograaf

Zoals ik in de introductie al zei, is dat niet alleen fotografen blij zijn met de R6 II, videografen namelijk ook. Ten opzichte van de originele R6 is deze kant juist erg verbeterd. Je kunt nu veel langer filmen zonder oververhitting en zonder tijdslimiet.

Nou is dat laatste niet helemaal waar, want hoewel er geen limiet is via software, is de hardware wel degelijk een limiet. Ik kon ongeveer 40 minuten aan één stuk door filmen zonder dat de camera stopte. Ook is de tijd waarna je weer kunt filmen verkort, de R6 Mark II koelt dus sneller af.

Je hebt video functies tot 4K60p, wat allemaal oversampled is. Dat wil zeggen dat je hele sensor readout hebt zonder crop, wat downsampled is tot 4K. Ik zag een duidelijk verschil tussen oversampled en niet oversampled, je ziet veel meer details.

Ook is de knop om te schakelen tussen video en foto veranderd naar links, hierdoor kun je makkelijk schakelen tussen de video- en foto modus. Voorheen moest dat via de mode-selector, niet dat ik dat vervelend vond, maar het is een kleine verfijning.

Razendsnel ONderwerpen herkennen

Dus op het gebied van beeldkwaliteit en video functies is de R6 Mark II erg goed, hoe zit het dan met autofocus? Daar is een heel simpel antwoord op: simpelweg waanzinnig. De R6 II zit duidelijk op het niveau van de R7 en R3 kwa snelheid en betrouwbaarheid.

Je kunt meerdere onderwerpen volgen, in het menu kun je auto’s, mensen of dieren selecteren. Nu heb je ook een ‘auto’ functie, hierbij kijkt de camera zelf welk onderwerp er voor de camera staat. Dit heeft de originele R6 niet, waardoor je elke keer naar de instellingen moest gaan.

EOS R6 Mark II Review Testen

Wanneer je één van die drie functies hebt geselecteerd kan de camera ook alleen dat onderwerp herkennen. Als ik bijvoorbeeld ‘dieren’ geselecteerd had, kon de R6 II geen mensen herkennen. Het kan best vervelend zijn als je een auto-evenement moet fotograferen.

Is de autofocus betrouwbaar?

Ja, de autofocus van de R6 Mark II is erg betrouwbaar. Wanneer je op een onderwerp gefocust bent laat de camera die ook niet meer los. Tijdens sport evenementen is dit echt heel nuttig, de R6 II kan non-stop de ogen van sporters herkennen en erop focussen.

Wanneer er meerdere mensen in beeld zijn heeft de camera wel wat moeite met kiezen, hij schakelt dan regelmatig over naar een ander gezicht of oog. Hier heb je dan ook een joystick voor, waarmee je zelf kan kiezen op welk gezicht of oog de R6 II scherpstelt.

Tot 40 foto's per seconde

Die titel klinkt veelbelovend, en ik was stomverbaasd toen ik dit voor het eerst zag. Je kunt dus tot 40 foto’s per seconde schieten, mits je de elektronische sluiter gebruikt. Je moet het je even voorstellen, een film in de bioscoop is vaak op 24fps gefilmd, dat bijna keer twee dus.

Nou moet je je niet voorstellen dat je een film kunt schieten met de R6 II burst, alhoewel een 2 seconden lange film wel moet lukken. De buffer is namelijk niet verrassend groot. Ik kon ongeveer 70 foto’s schieten tot de buffer vol zat, dat is ongeveer 2 seconden.

Hoe zit het dan met rolling shutter?

Een terechte vraag, want rolling shutter is namelijk wel een serieus probleem bij de systeemcamera’s. Met de originele R6 was de rolling shutter erg aanwezig, ik ben het even na gegaan, de R6 had een 30ms rolling shutter.

Met de R6 Mark II heeft Canon grote stappen gezet, want de rolling shutter is nu nog maar 18ms. Dat is een verbetering van bijna 50%, terwijl het geen stacked sensor is.

Dat wil niet zeggen dat de rolling shutter niet aanwezig is, als je de elektronische sluiter gebruikt tijdens natuurfotografie of sportfotografie merk je het namelijk.

Toen ik de mechanische sluiter gebruikte had ik trouwens helemaal geen last van rolling shutter, dus als je één van deze twee soorten fotografie doet raad ik je aan om de mechanische sluiter te gebruiken.

Een professioneel gevoel

De Canon R6 Mark II voelt erg professioneel aan, de grip is een goed formaat en ik heb niet de neiging gehad om een batterij grip te bestellen. Bij mijn vorige camera, de RP, was dat zeker wel het geval.

De camera is gemaakt van goede kwaliteit en dat merk je ook als je hem voor het eerst vasthoudt. Het is niet een lichte camera, wat voor sommige mensen een deal-breaker kan zijn. Hij weegt 680 gram om precies te zijn.

Persoonlijk vind ik dit hogere gewicht juist fijner, ik schiet veel met een 24-70mm lens die redelijk zwaar is. Als ik wat zwaardere lenzen gebruik voelt het juist gebalanceerd, iets wat ik ook miste met mijn vorige ‘beginner’ camera’s.

EN alle knoppen dan?

De ergonomie op van de R6 Mark II is bijna perfect, ik ben Canon gewend dus voor mij was het redelijk makkelijk om te wennen. Wel moet ik erg wennen aan de aan/uit knop die nu op een andere plek zit.

Ik neig de hele tijd om de foto/video knop te draaien, omdat de aan/uit knop op die plek zat bij mijn vorige camera’s.

De joystick en AF-ON knop zitten precies waar mijn duim zit op de achterkant, die joystick is makkelijk te bedienen en voelt ook goed aan.

R6 Mark II Review Testen

De AF-ON knop zit ook op de goede plek, ik gebruik alleen maar back-button-focus, dus dit was belangrijk voor mij.

Ik heb nooit gehad dat ik naar de knoppen moest kijken om ze te vinden, ik vind het belangrijk dat ik snel alle knoppen kan vinden, zodat ik snel de ISO, sluitertijd en diafragma kan aanpassen. De R6 Mark II is op dit gebied erg verfijnd.

Perfect voor in het donker

In het donker moet je vaak een hogere ISO gebruiken om toch een goede belichting te krijgen. Nou heeft de R6 II niet zo snel last van ruis. Ik kon redelijk makkelijk tot ISO 3200 schieten en nog bruikbare foto’s schieten.

Nou heeft de belichting wel veel invloed op het resultaat. Wanneer je een foto maakt die iets feller is, lees: iets overbelicht, dan kan je makkelijk de ruis wegwerken en heb je prima foto’s.

Als je in het donker een onderbelichte foto maakt wordt het een stuk moeilijker. Ik heb redelijk wat donkere foto’s kunnen herstellen, maar de ruis die je dan ziet is wel erg storend. De meeste foto’s blijven wel bruikbaar, vooral met de AI ruis reductie van tegenwoordig.

Mijn tip is altijd, schiet liever een overbelichte foto dan een onderbelichte foto als je hogere ISO’s gebruikt. Je zult altijd meer ruis toevoegen als je de helderheid op moet schroeven tijdens het bewerken.

Canon R6 II voor natuurfotografie

De Canon R6 II is razend populair onder de natuurfotografen, ik snap wel waarom. De snelheid is ongekend en niet te vergelijken met andere camera’s in dit segment. Nou zijn er niet alleen maar goede punten te benoemen, ik kijk graag kritisch naar een camera en zal ook de nadelen voor je benoemen.

Canon EOS R6 Mark II Review Testen

Waarom de R6 II goed is voor natuurfotografie

  • De autofocus is erg snel en nauwkeurig. Je kunt ‘dieren’ selecteren in het menu en dan herkent de camera zelfs de ogen van de meeste dieren. Wanneer je gefocust bent op een onderwerp is de autofocus geplakt op het onderwerp.
  • Het gewicht is niet te laag en de grip is comfortabel in mijn hand. Met grotere L-lenzen is de camera goed gebalanceerd, alhoewel je enige vorm van onbalans zal merken met een lens van 3 KG.
  • De burst modus met de mechanische sluiter is 12fps, wat in mijn ervaring meer dan genoeg is. Ik fotografeer altijd met deze snelheid en heb er nog nooit een probleem mee ondervonden.

Waarom de R6 II niet goed is voor natuurfotografie

  • Nou heb ik wel wat aan te merken op de R6 II, ten eerste heb je een lager dynamisch bereik als je de elektronische sluiter gebruikt. Dat komt door de 12-bit RAWs in plaats van de 14-bit RAWs.
  • Je kunt de rolling shutter echt goed zien als je actie fotografeert, vooral bij vleugels die snel bewegen zie je aparte artifacts. Ook bij vogels in vlucht zie je de achtergrond die vervormd is.
  • De pre-burst modus is handig, alleen moest ik 5 seconden wachten voordat ik weer foto’s kon maken. In de tussentijd kan je niet naar de instellingen of iets dergelijks.

Canon R6 Mark II voor Bruidsfotografie

Ook voor bruidsfotografie kan je de R6 II goed gebruiken, de beeldkwaliteit is optimaal en de ruis prestaties zijn ook goed. Je moet wel goed op de instellingen letten, ik zal de voor- en nadelen voor je onder elkaar zetten.

Waarom de R6 II goed is voor huwelijksfotografie

  • De autofocus is ook hiervoor erg goed en betrouwbaar. Let op dat je wel ‘mensen’ selecteert in het autofocus menu, anders ga je een lastige tijd krijgen. De camera herkent vlekkeloos gezichten en ogen, ik heb me nog nooit zorgen gemaakt over de autofocus.
  • Canon’s R6 II is niet te zwaar, je kunt dus makkelijk twee bodies kopen en tegelijk dragen zonder veel last te krijgen van je schouders. Nou is een goed harnas ook wel handig, dat maakt een wereld van verschil.
  • Je kunt met de mechanische sluiter schieten, waardoor je geen geluid hoort bij het fotograferen. Er zit wel een nadeel aan de elektronische sluiter, maar voor bruidsfotografie zou mijn keus daar naar gaan.
  • De camera start heel snel op en je kunt snel foto’s maken. Met de R5 had ik dat niet, die deed er veel langer over. Wanneer je de camera aan doet zie je bijna meteen het autofocus punt, wat stressvolle situaties een stuk makkelijker maakt.

Waarom de R6 II niet goed is voor huwelijksfotografie

  • De camera maakt dus 12-bit RAWs met de elektronische sluiter. Voor mij was dit vaak geen probleem, alleen in hele donkere omstandigheden merkte ik meer ruis in de schaduwen.
  • Je hebt een pre-burst modus die erg handig kan zijn voor bepaalde momenten. Na het gebruiken van deze modus moest ik 5 seconden wachten tot ik weer foto’s kon maken, daardoor kan je een belangrijk moment missen.

Canon R6 Mark II voor sportfotografie

Sportfotografie lijkt in veel opzichten veel op natuurfotografie, je moet veel snelle actie vastleggen en daar lopen camera’s nog wel eens tegenaan.

Nou heb ik daar nooit last van gehad met de Canon R6 Mark II.

Canon EOS R6 Mark II Testen

Waarom de R6 II goed is voor sportfotografie

  • De snelheid is erg indrukwekkend, zowel de autofocus als de burst modus is meer dan voldoende voor sportfotografie. De R6 II herkent de sporters meteen en focust op het ook. Zelfs met helm op is het oog haarscherp, dat verbaasde me het meest.
  • Als het op ergonomie aankomt, is de R6 II perfect. De knoppen zitten precies waar ik wil dat ze zitten. Je kunt de ISO makkelijk aanpassen en ook de joystick zit bij mijn duim. Ook op dit gebied is de R6 II perfect voor sportfotografen.
  • De batterij is voldoende voor een hele wedstrijd, ik kon gemakkelijk 3000 foto’s maken op één accu. Dat is dan wel met de hoge burst, dus ik ben niet 5 uur lang aan het fotograferen. Toch raad ik je aan om een extra batterij mee te nemen.

Waarom de R6 II niet goed is voor sportfotografie

  • De rolling shutter is aanwezig als je wedstrijden fotografeert, de 40 fps burst modus is erg snel, maar bij snel bewegende ballen zie je een ovaal in plaats van een cirkel. Met een stacked sensor zou dit probleem opgelost zijn, maar daar heb je een Canon R3 voor nodig.
  • Canon’s pre-burst is handig voor sportevenementen, maar ik moest 5 seconden wachten voordat het bestand naar de kaart was geschreven. In die tijd kan je geen foto’s maken of instellingen aanpassen.

Canon R6 II voor landschapsfotografie

Landschapsfotografie vind ik ook leuk om te doen, alhoewel ik het minder vaak doe dan natuurfotografie. De R6 II is een uitstekende keus hiervoor, de resolutie is niet te laag en het dynamisch bereik is goed.

Waarom de R6 II goed is voor landschapsfotografie

  • Zoals ik al zei is de 24 MP sensor niet een te lage resolutie, waardoor ik nog steeds details kon zien in de landschappen. Ik vind het juist een voordeel, het dynamisch bereik is namelijk erg goed hierdoor.
  • Ingebouwde stabilisatie helpt enorm als je een iets langere sluitertijd wilt gebruiken. Het hangt natuurlijk ook van je handen af, maar ik kon sluitertijden tot wel 1 seconden vanuit mijn hand nemen, terwijl de foto gewoon scherp was. Handig bij een waterval!

Waarom de R6 II niet goed is voor landschapsfotografie

  • Zorg ervoor dat je met de mechanische sluiter fotografeert, zo heb je het grootste dynamisch bereik door de 14-bit RAWs. De elektronische sluiter maakt 12-bit RAWs waarbij je sneller ruis ziet.

De beste lenzen voor de Canon R6 Mark II

Ik heb redelijk veel ervaring met Canon lenzen, ik schiet mijn hele leven al met Canon en heb erg goede ervaringen met deze lenzen. De lenzen die ik aanraad heb ik niet allemaal zelf gebruikt, maar deze zijn ongetwijfeld geschikt voor alle soorten fotografie.

Lenzen voor natuur- en sportfotografie

Voor natuur- en sportfotografie heb je grote telelenzen nodig, ik gebruik vaak een 100-400mm lens en dit is eigenlijk net niet lang genoeg. De volgende lenzen raad ik aan voor de R6 II voor actiefotografie:

  •  Budget: Als budget optie raad ik de Canon RF 100-400mm aan, dit is de goedkoopste lens in de rij, maar de kwaliteit is alsnog aannemelijk. Je moet achteraf wel wat bijsnijden, om de vogels helemaal in beeld te krijgen.
  • Upgrade: Wanneer je iets meer budget hebt raad ik de Canon RF 100-500mm L aan, dit is een lens die een stuk duurder is, maar wel van betere kwaliteit is. Je hebt ook wat meer zoom dan de budget optie. 
  • Beste kwaliteit: Canon RF 600mm F4. Dit is dus de beste kwaliteit lens, mocht je nog €15.000 onder een matras hebben liggen, dan is het wel een mooie lens om vogels en sporters mee te fotograferen.
Canon R6 Mark II Review

Lenzen voor bruidsfotografie

Voor buidsfotografie heb je hele andere lenzen nodig dan bij natuurfotografie. Als ik jou was zou ik niet besparen op lenzen. Ja, ze zijn duur, maar het is een investering en verdient zich terug binnen een bepaalde tijd. De volgende lenzen raad ik aan voor bruidsfotografie:

  •  Wijde zoom: Als eerste zal mijn keus naar de Canon RF 24-70mm F2.8 gaan, dit is een lens waarmee je erg gevarieerde foto’s kunt maken. Van wijde overzicht foto’s tot portretten, deze lens heb je nodig voor bruiloften.
  • Telezoom: Als toevoeging op de vorige lens raad ik de Canon RF 70-200mm F2.8 aan, dit is een mooie verlenging van de 24-70mm en ook hier kan je veel foto’s mee maken. Je wilt de combinatie van deze lenzen altijd bij je hebben, zo ben je voorbereid op alle soorten foto’s.
  • Prime lens: Tot slot is de Canon RF 85mm F1.2 de prime lens die mijn tas in gaat. Deze lens is erg perfect voor alles van portretten tot details. De F1.2 geeft mooie bokeh en de kwaliteit is erg goed.

Lenzen voor landschapsfotografie

Tot slot wil ik graag wat lenzen voor landschapsfotografie aanraden, vaak zijn dit de groothoeklenzen. Hier heb je niet persé een F2.8 lens voor nodig, vaak zijn de F4 lenzen al goed genoeg. Dat kleinere diafragma maakt de lens ook lichter, wat een voordeel is voor landschappen.

  •  Budget: Als budget lens raad ik de Canon RF 15-30mm aan, dit is geen L lens, waardoor de kwaliteit niet het beste zal zijn. Het diafragma is niet erg groot, maar dat zie ik als een voordeel omdat de lens wel heel licht is.
  • Upgrade: Canon RF 14-35mm F4, dit is wel een L lens. De kwaliteit is dus een stuk beter dan de budget lens die ik hierboven aanraad. Ook kan je net iets meer op beeld krijgen door de groothoek.
  • Prime: Als je een prime lens zoekt raad ik de Canon RF 16mm F2.8 aan. Dit is een heel kleine en compacte lens die toch wel prima kwaliteit heeft. Het is de goedkoopste in deze lijst en hij laat veel licht door, met het F2.8 diafragma.

Canon R6 Mark II accessoires

Er zijn natuurlijk een stuk meer dingen die je kunt kopen voor de R6 Mark II, van statieven tot cages en accu’s. De volgende producten raad ik aan om bij jouw R6 II te bestellen:

  • Extra accu: Deze spreekt natuurlijk voor zich, ik wil altijd van mijn camera op aan kunnen, dus een extra accu is wel gewenst. Ik heb weleens gehad dat ik maar één accu mee had en die niet goed had opgeladen. Erg vervelend zo’n situatie moet ik zeggen.
  • Geheugenkaarten: Als ik jou was zou ik niet besparen op geheugenkaarten, snelle en betrouwbare kaartjes zijn belangrijk, al helemaal als je bruiloften fotografeert. Kijk naar de V90 kaartjes die het snelst zijn, het liefst van een betrouwbaar merk zoals Sandisk.
  • Cage: Als je ook wat video wilt schieten is een Smallrig cage erg handig voor de R6 Mark II. Zo kan je allerlei apparatuur monteren zoals een monitor, microfoon en een extra grip.

Wat krijg je in de doos?

Je krijgt natuurlijk niet alleen een camera body in de doos, er zijn nog was accessoires die meegeleverd worden.

  • Canon EOS R6 Mark II body
  • Canon LP-E6 oplader
  • Canon LP-E6NH batterij
  • Draagriem
Canon EOS R6 II Wat is in de doos

Youtube review van de Canon R6 Mark II

Professionele fotograaf Manny Ortiz gaat met de gloednieuwe Canon EOS R6 II op pad en laat real-life voorbeelden zien van de R6 II in actie. Zo kun jij nòg beter bepalen of je deze camera wilt halen. Ik geef er wel een waarschuwing bij,

Pas op: Na het kijken van de video wil je hem hebben!

Belangrijkste kenmerken van de
Canon EOS R6 II

Conclusie

Als je alles hebt gelezen weet je precies wat de sterke en zwakke punten van de Canon R6 Mark II zijn. De beeldkwaliteit is goed, met veel dynamisch bereik en ook de ISO prestaties zijn indrukwekkend. Ook voelt de R6 II goed in de hand en is de ergonomie optimaal voor een vlekkeloze workflow.

Er zijn wat minpunten, zoals de lagere buffer en rolling shutter. Let goed op de manier van schieten, bij de 40fps burst raad ik je aan om niet de hele tijd de sluiterknop ingedrukt te houden, maar eerder een paar keer loslaten.

Ik ben benieuwd of je de Canon R6 Mark II gaat kopen, zo ja, vergeet het artikel dan niet te delen met mede-fotografen.

Wie is sebastiaan van 't Hoog Bysebas

Wie is Sebastiaan?

Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van dit blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.

Lees meer >>

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.

Er zijn talloze verschillende camera's die kunnen kunt kopen voor onder de €1000. APS-C camera's van Canon en Nikon, evenals mirrorless camera's van Sony en Panasonic, behoren tot de voorkeursopties van beginnende fotografen...

Wil jij mooie foto's maken met
de Canon R6 II?

Bestel hem dan nu!

Op Kamera-Express

Op CameraNU