Canon R9 Specificaties & Rumors | Een gloednieuwe camera?

canon eos r9 specifications and review

Wordt de Canon R9 de beste camera in 2023? Dat wil iedereen natuurlijk graag weten. Het antwoord weet niemand, want de Canon R9 is nog niet op de markt gebracht.

Wèl zijn er een hoop specificaties van de Canon R9 die zeer waarschijnlijk in het productiemodel zullen komen. Deze specificaties zijn niet uit de duim gezogen, door middel van geruchten, vergelijkingen en concurrenten is deze lijst nauwkeurig samengesteld.

Kom er snel achter wat we van de Canon R9 kunnen verwachten!

Canon R9 specificaties

Zoals het er nu naar uit ziet, heeft de Canon EOS R9 een aantal specifieke specificaties die we niet terugzien bij de Canon EOS R7 en de EOS R10. Zo zou de EOS R9 een 33 megapixel full frame sensor bevatten.  De Canon EOS R en de RP zijn al 5 jaar oud en dus aan vervanging toe. Het zou logisch zijn als Canon de EOS R9 geen APS-C sensor zou geven, omdat er al een aantal APS-C body’s zijn. Ook zijn er momenteel maar 2 RF-S lenzen, waardoor een full frame body de meest logische keus zal zijn.

Canon EOS R9 zijkant specificaties & review

Canon R9 video specs

De Canon EOS R9 heeft een 4K video modus. Dat is hetzelfde als bij de EOS R10 en de EOS R7. Bij 4K 30p zal de camera geen crop hebben, bij 4K 60p zal de camera wel een crop hebben. Hiermee kun jij haarscherpe video schieten, op een full frame sensor.

De EOS R9 zal over in-body beeld stabilisatie beschikken. Hiermee worden ongewilde bewegingen opgevangen en zijn niet meer te zien in het eindresultaat. De Canon EOS R9 wordt wellicht de beste camera waar je ook prachtige cinematische video’s mee kunt schieten voor een redelijk bedrag.

Canon R9 Scherpstel mechanisme

Net zoals bij de Canon EOS R7 en de EOS R10 zal de Canon EOS R9 voorzien zijn van Dual Pixel AF II dat de ogen van mensen en dieren herkent. Dit zorgt ervoor dat je nog excellent kan scherpstellen terwijl je foto’s maakt in burst modus.

De camera detecteert vanuit zichzelf de ogen en stelt daarop scherp. Dat is handig bij natuur– en portretfotografie. Ook zal de camera auto’s kunnen herkennen. Dat zien we ook terug bij de EOS R6 Mark II, die in Q3 van 2022 is uitgekomen.

Canon R9 Burst modus

Er is weinig bekend over de burst modus. De EOS R9 is een model dat tussen de EOS R7 en de EOS R10 zit. De burst modus zal vrijwel gelijk zijn aan deze camera’s, waardoor de EOS R9 een burst modus van mechanisch 15 fps en elektronisch 20-30 fps zal hebben. We zien bij de EOS R6 II dat een burst modus van 40 fps ook mogelijk is. De camera zal niet teleurstellen.

Canon R9 ISO Prestaties

Door de potentiële full-frame sensor zullen de ruis prestaties fenomenaal zijn. Er zal zeer waarschijnlijk een nieuwe processor DIGIC X in zitten, waardoor de ISO prestaties adembenemend zullen zijn, zoals we van full frame camera’s zijn gewend. Dit zal uiteraard beter zijn dan de EOS R7 en de EOS R10.

We zien bij de Canon EOS R een DxO score van 2742. Deze score zal bij de Canon EOS R9 verbeterd zijn. Dat wil zeggen dat je de ISO op zijn minst tot 2742 kan instellen zonder erg storende ruis te zien. Lees hier meer over de berekening van deze score.

Canon R9 prijs

Over de prijs is weinig bekend. Het gerucht gaat rond dat de EOS R9 een opvolger wordt van de EOS RP of de EOS R. Hierdoor zal de prijs tussen de €999 – €2000 zijn. Een hoger bedrag is onwaarschijnlijk, omdat Canon dan al op het niveau van de EOS R6 en de EOS R6 II zal gaan zitten.

Canon R9 Elektronische viewfinder

De Canon EOS R9 zal de beschikking hebben over een heldere, zeer hoge kwaliteit viewfinder. De zoeker zal 2.4 miljoen pixels hebben en je hebt vrijwel geen vertraging. Door het 120 fps LCD-scherm zie je bijna niet dat het een scherm is! Ook kun je de zoeker in een 60Hz-modus instellen, om batterij te besparen. Je kunt aan de achterkant een 3″ touchscreen vinden die geheel kantelbaar is. Foto’s maken van beneden òf boven zal gemakkelijk worden gemaakt met de Canon EOS R9.

Canon EOS R9 specificaties zijkant & review

Ik heb trouwens nog meer geruchten, zorg ervoor dat je die ook bekijkt zodat je altijd up-to-date bent!

Canon R5 Mark IICanon R1Nikon Z6 IIINikon Z7 IIINikon Z5 IINikon Z90 – Sony A7S IV

Concurrenten van de Canon EOS R9

De nieuwe Canon EOS R9 is een professionele high-end camera body, die nog niet op de markt is. Er zijn een aantal andere camera’s die concurreren met de Canon EOS R9. Zo heb je camera’s van Sony, Canon en Fujifilm die ook zeer goede specificaties hebben en wellicht het overwegen waard zijn.

De Nikon Z5 lijkt in vele opzichten op de nieuwe Canon EOS R9. De Canon EOS R9 heeft een 33-megapixel sensor, terwijl de Nikon Z5 een 24-megapixel sensor heeft.  Het grootste verschil lijkt in de video mogelijkheden te zitten. Nikons Z5 kan 4K 30p video’s opnemen, terwijl de Canon EOS R9 4K 60p kan opnemen.

De Sony A7 III is al een paar jaar oud, echter doet hij niet onder van de Canon EOS R9. De A7 III heeft een 24-megapixel sensor, terwijl de EOS R9 een 33-megapixel sensor heeft. Er lijken geen grote verschillen tussen de camera’s te zijn, wellicht dat de prijs van de body’s gaat verschillen.

Panasonic heeft kort geleden zijn nieuwe camera onthuld. De Panasonic S5 Mark II, een fantastische camera. De S5 II is superieur op het gebied van video, aangezien hij hiervoor is ontworpen. Dit is dan ook het grootste verschil tussen de S5 II en de Canon EOS R9.

Belangrijkste kenmerken van de
Canon EOS R9

canon eos r9 specificaties voorkant review

Conclusie

De EOS R9 is een spannende camera die in 2023 op de markt komt. Waarschijnlijk heeft de camera een full-frame sensor, met beeldstabilisatie. Ook zou je 4K video kunnen schieten, waarbij de ruisprestaties fantastisch zijn.

De camera is een stuk beter dan de Canon R7 en de Canon R10. Dat komt voornamelijk door de full frame sensor. De Canon R9 is een opvolger van de Canon RP en de Canon R, waardoor de prijs tussen de €999 – €2000 zal liggen.

Wie is sebastiaan van 't Hoog Bysebas

Wie is Sebastiaan?

Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van deze blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.

Lees meer >>

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.

Leave your thoughts here!

Leave your thoughts here!