Nikon Z5 II: Rumors, Specificaties en Release datum

nikon z5 mark ii specificaties en review

Wordt de Nikon Z5 II de beste camera in 2023? Dat wil iedereen natuurlijk graag weten. Het antwoord weet niemand, want de Nikon Z5 Mark II is nog niet op de markt gebracht.

Wèl zijn er een hoop specificaties van de Nikon Z5 II die zeer waarschijnlijk in het productiemodel zullen komen. Deze specificaties zijn niet uit de duim gezogen, door middel van geruchten, vergelijkingen en concurrenten is deze lijst nauwkeurig samengesteld.

We weten bijna zeker dat Nikon al bezig is met een opvolger van de Z5, die is tenslotte al meer dan drie jaar oud. Ook moet Nikon kunnen concurreren met de Canon R8, die in februari 2023 is uitgebracht.

Kom er snel achter wat we van de Nikon Z5 II kunnen verwachten!

**Dit bericht bevat affiliate links. Door op een link te klikken en een aankoop te doen kan je mij kosteloos helpen.

Als we naar de specificaties kijken, dan veranderd er relatief veel bij de nieuwere Nikon Z5 II. De Nikon Z5 II zal het model zijn dat de huidige Nikon Z5 zal opvolgen, dat een zeer succesvol model is.

Nikon’s Z5 II zal vrijwel dezelfde sensor krijgen als de huidige Z5, die een 24-megapixel sensor heeft. Hiermee concurreert Nikon direct met de gloednieuwe Canon EOS R8, dat Canon’s instap model is.

Een hogere resolutie zou betekenen dat de sales van de opkomende Z6III gehinderd kunnen worden, wat Nikon natuurlijk niet wilt.

Release datum van de Z5II

Ik zei aan het begin al dat de huidige Z5 al drie jaar oud is, die is namelijk in juli 2020 uitgebracht. De technologie is de afgelopen 3 jaar drastisch veranderd, dus het wordt tijd voor een opvolger.

Nikon weet dat zelf ook erg goed. De concurrenten zoals de Canon R8 lopen namelijk echt ver voor op technologie.

Aangezien het vaak 2-3 jaar duurt voordat productenten met een nieuwe camera komen verwacht ik dat de Nikon Z5II eind 2023 op de markt wordt gebracht.

Nikon Z5 II video specs

Als je graag cinematische video’s schiet die zo in de bioscoop gedraaid zouden kunnen worden, dan zou de Nikon Z5 II je daar zeker bij kunnen helpen. De 4K60p video functie is erg goed en een grote verbetering ten opzichte van de 4K30p van de Z5.

Momenteel heeft ze Z5 een 1.5x crop factor bij de 4K30p video functie, dat is natuurlijk bijna onbruikbaar. Het zou een logische keus zijn dat Nikon een crop toevoegt aan de 4K60p functie en geen crop toevoegt aan de 4K30p functie. 

Nikon’s Z5 II zou zelfs de mogelijkheid krijgen om 10-bit video’s op te nemen door middel van een externe recorder. Zo krijg je maximale bewerkings mogelijkheden.

De video specs van de Z5II veranderen dus echt veel ten opzichte van de Z5, dit zijn de specs opgesomd:

  • 4K60p (1.5x crop)
  • 4K30p (uncropped)
  • 10-bit 4:2:2 met externe recorder
  • FHD120fps slow-motion

Een beter scherpstel mechanisme dan ooit tevoren

De Z5II is natuurlijk een instap model van Nikon met het doel dat je de duurdere modellen gaat kopen. Met die rede weten we zeker dat Nikon niet het beste scherpstel systeem in de Z5 II zal stoppen.

Wel mag de huidige Z5 een flinke upgrade krijgen, want voor enige soort van actiefotografie kan je beter een analoge camera gebruiken. Goede onderwerpenherkenning is het minimale wat de Z5II mag krijgen.

Zo zou de Nikon Z5 II onderwerpen als mensen en dieren kunnen herkennen. Het maakt niet uit hoe klein het onderwerp is: de Nikon Z5 II zal hem herkennen. Wel verwachten we dat dit minder uitgebreid zal zijn dan de Nikon Z6 III of de Nikon Z9.

Mocht Nikon ervoor kiezen om het systeem niet zo uitgebreid te maken, dan wordt het echt lastig om met de Canon R8 te concurreren, en dat zal Nikon wel merken in de verkopen. De R8 is namelijk een razend populaire camera en Nikon heeft daar geen goede concurrent voor.

Er is nooit te veel actie voor de Z5 II

Ja, je leest het goed. Er is nooit te veel actie voor de Nikon Z5 II. We verwachten namelijk dat de Nikon Z5 II een snellere burst modus zal hebben dan de voorganger, de Z5. Nikon’s Z5 II zal zowel mechanisch als elektronisch tot 5-10+ beelden per seconde kan vastleggen.

Als Nikon een minder snelle burst modus kiest, dan is het lastig om te concurreren met bijvoorbeeld Canon, waarvan zowel de Canon R6 II als de Canon R8 tot 40 beelden per seconde kunnen schieten.

Zelfs de crop-sensor instap camera’s van andere merken hebben een snellere burst modus dan de Z5, dus 10 fps is het minimale wat er verwacht wordt.

De prijs van de Nikon Z5 II

Over de prijs is weinig bekend. De Nikon Z5 Mark II is een opvolger van de Nikon Z5 en de concurrent van de Canon EOS R8 en de Sony A7 III. Hierdoor zal de prijs tussen de €1500 – €2000 zijn. Een lager bedrag is onwaarschijnlijk, omdat Nikon dan al op het niveau van de Z50 zal zitten en een met een hoger bedrag zit Nikon al bij de Nikon Z6 II.

De Nikon Z5 II zorgt voor Een levensechte beleving

De Nikon Z5 II zal over een heldere, zeer hoge kwaliteit viewfinder beschikken. De zal een resolutie hebben van 3.69 miljoen pixels en je zal vrijwel geen vertraging merken. Door het 120 fps OLED-scherm zie je bijna niet dat het een scherm is! Ook kun je de zoeker in een 60Hz-modus instellen, om batterij te besparen. Je kunt aan de achterkant een 3.2″ touchscreen vinden die kantelbaar is.

Daarnaast hopen we natuurlijk dat de Nikon Z5 II een no-blackout viewfinder zal hebben. Dat is erg handig tijdens situaties waarbij je snelle actie wilt vastleggen. De camera maakt foto’s zònder dat je een zwart scherm ziet. Je zult dus nooit meer actie missen.

Gebruik de F-lenzen op de Nikon Z5 II

De Nikon Z5 Mark II maakt gebruik van de Nikon Z-vatting. Hier zijn helaas nog maar 35 lenzen voor beschikbaar. Dat is een stuk minder dan de Sony E-vatting, waar 187 lenzen voor beschikbaar zijn. Toch is er voor vrijwel elke situatie een juiste lens beschikbaar. Je kunt de Nikon FTZ II adapter aan de Nikon Z5 II monteren om een wijde keus uit Nikon F-vatting lenzen te hebben. Zo heb je nog eens 360 extra lenzen waaruit je kunt kiezen.

Bestel jouw Nikon FTZ II adapter op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Nikon F-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

De Nikon Z-lenzen op de Nikon Z5 II

Als je kwaliteit wilt, dan moet je naar de Nikon Z-lenzen kijken. Het assortiment wordt elk jaar flink uitgebreid, dus er is genoeg keus voor iedere professional én beginner. De lenzen worden steeds betaalbaarder en lichter, wat natuurlijk in iedereen zijn voordeel is.

Als je graag portretten fotografeert met een wazige achtergrond, dan is de Nikon Z 50mm F/1.8 perfect. Wanneer je liever de natuur in gaat en dichtbij het wild wilt komen, dan is de Nikon Z 100-400mm wellicht de juiste keus. Als landschappen meer jouw ding zijn, dan is de Nikon Z 14-24mm fantastisch.

Bekijk alle Nikon Z-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

Ik heb trouwens nog meer geruchten, zorg ervoor dat je die ook bekijkt zodat je altijd up-to-date bent!

Canon R5 Mark IICanon R1Nikon Z6 IIINikon Z7 IIINikon Z5 IINikon Z90 – Sony A7S IV

Concurrenten van de Nikon z5 Mark II

De nieuwe Nikon Z5 Mark II is een professionele instap-camera body, die nog niet op de markt is. Er zijn een aantal andere camera’s die concurreren met de Nikon Z5 Mark II. Zo heb je camera’s van Canon, Sony en Panasonic die ook zeer goede specificaties hebben en wellicht het overwegen waard zijn.

Canon heeft kort geleden hun gloednieuwe instap camera onthuld. De Canon R8 is een fantastische camera met zeer goede specificaties. Op zowel video als foto gebied doet hij niet onder van de Nikon Z5 Mark II. Bekijk snel de verschillen!

De Sony A7 III is een zeer goede concurrent van de Nikon Z5 Mark II. De A7 III is een tikje ouder, maar dat doet hem zeker niet onder. Beide camera’s hebben een 24-megapixel sensor waar je haarfijne details mee kunt fotograferen én beide camera’s hebben ingebouwde beeldstabilisatie.

De laatste concurrent is de Panasonic Lumix S5 Mark II. Deze camera is kort geleden op de markt gebracht door Panasonic en de specificaties zijn waanzinnig. Beide camera’s hebben een full-frame sensor én kunnen prachtige video’s maken. De prijs van de Panasonic S5 Mark II ligt niet ver van de Z5 II, dus neem deze in acht!

Belangrijkste kenmerken van de
Nikon Z5II

Conclusie

De Nikon Z5 Mark II is een spannende camera die in 2023 op de markt komt. De Z5 Mark 2 zal een full-frame 24 megapixel sensor hebben, met beeldstabilisatie. Ook zou je 4K video kunnen schieten in 60 frames per seconde, waarbij een 10-bit output via HDMI gewenst zou zijn. Je zou een burst modus hebben van 5/10 beelden per seconde.

Nikons Z5 Mark II is een stuk beter dan de Nikon Z5, voornamelijk door indrukwekkende video mogelijkheden en nieuw scherpstel mechanisme. De Nikon Z5 Mark 2 is een concurrent van de Nikon Z5 en de  Canon EOS R, waardoor de prijs tussen de €1500 – €2000 zal liggen.

Wie is sebastiaan van 't Hoog Bysebas

Wie is Sebastiaan?

Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van deze blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.

Lees meer >>

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.

Leave your thoughts here!

Leave your thoughts here!