Nikon Z6 III: Rumors, Specificaties & Release datum

Wordt de Nikon Z6 III de beste camera in 2023? Dat wil iedereen natuurlijk graag weten. Het antwoord weet niemand, want de Nikon Z6 Mark III is nog niet op de markt gebracht.

Wèl zijn er een hoop specificaties van de Nikon Z6 III die zeer waarschijnlijk in het productiemodel zullen komen. Deze specificaties zijn niet uit de duim gezogen, door middel van geruchten, vergelijkingen en concurrenten is deze lijst nauwkeurig samengesteld.

We weten zeker dat Nikon met een nieuwe versie van de Z6 II zal komen, ze hebben namelijk geen goede concurrent voor de Canon R6 II en de Sony A7 IV. Met de Z6III zal Nikon gaan concurreren met deze twee camera’s.

Kom er snel achter wat we van de Nikon Z6 Mark III kunnen verwachten!

Nikon Z6 III: Alles wat je moet weten

**Dit bericht bevat affiliate links. Door op een link te klikken en een aankoop te doen kan je mij kosteloos helpen.

Als we naar de specificaties kijken, dan lijkt het alsof Nikon een soort broertje van de Nikon Z8 gaat maken. De Nikon Z6 III zal het model zijn dat de huidige Nikon Z6 II zal opvolgen, dat een zeer succesvol model is.

Nikon’s Z6 III zal een nieuwe sensor krijgen, volgens geruchten gaat dit om een 33-megapixel sensor. Dit zal betekenen dat Nikon een compleet nieuwe sensor moet ontwikkelen, die concurreert met de Sony A7 IV, die heeft namelijk dezelfde resolutie.

Met de komst van de Nikon Z8 en Nikon Z f zien we dat Nikon de limieten wilt opzoeken, dat komt natuurlijk in ons voordeel, want de specs kunnen alleen maar beter worden.

Nikon Z6 III release date

Over de release datum van de Z6III is nog niet super veel bekend. We weten dat Nikon een nieuwe sensor aan het ontwikkelen is die 33 MP is, waardoor er een stuk meer getest moet worden dan normaal.

In mei heeft Nikon natuurlijk de Z8 op de markt gebracht, dus om de sales hiervan niet te hinderen wacht Nikon waarschijnlijk tot eind 2023 of begin 2024.

Aangezien de Z6 III een actie-gerichte camera is zou het ook logisch zijn om hem net voor de Olympische Spelen van 2024 te lanceren.

Nikon Z6III video specs

Als je graag cinematische video’s schiet die zo in de bioscoop gedraaid zouden kunnen worden, dan zou de Nikon Z6 III je daar zeker bij kunnen helpen. Met de mogelijkheid om 4K video’s op te nemen met een maximale framerate van 60 frames per seconde, kan je zelfs het beeld vertragen met deze resolutie.

Als je ècht hoge kwaliteit slow-motion wilt filmen, dan heb je de mogelijkheid om FHD te filmen in 120 beelden per seconde. Zo kun je het beeld tot 5 keer vertragen. Het zou kunnen dat Nikon ervoor kiest om een maximale framerate van 180 fps te kiezen. Dit zien we namelijk ook bij de net-uitgebrachte Canon EOS R8, die concurreert met de Nikon Z6 III.

Nikon’s Z6 III zou zelfs de mogelijkheid krijgen om 10-bit video’s op te nemen door middel van een externe recorder. Zo krijg je maximale bewerkings mogelijkheden.

Ten opzichte van de Nikon Z6 II verandert er dus niet zo gek veel op het gebied van video, dit zijn de video specs opgesomd:

  • 4K60p
  • Extern 10-bit 4:2:2
  • FHD120fps (of 180fps) slow-motion
  • 4K30p met oversampling

Verbeterd scherpstellen met de Z6 III

Veel fotografen zijn niet helemaal tevreden met het scherpstel systeem van de Z6 II, met de komst van de Z8 zien we dat het namelijk veel beter kan. De concurrent, Canon, zet zelfs hun beste focus systeem in de budget camera’s.

De Nikon Z6III gaat daar verandering in brengen, deze krijgt namelijk een veel beter scherpstel systeem dan de huidige Z6II.

Zo kan de Nikon Z6 III onderwerpen als mensen, dieren, vogels én voertuigen herkennen. Het maakt niet uit hoe klein het onderwerp is: de Nikon Z6 III zal hem herkennen.

Dit is hetzelfde scherpstel systeem die we ook terug zien in de Nikon Z9, het vlaggenschip van Nikon dat momenteel op de markt beschikbaar is.

Nikon Z6 III voor actiefotografie

Ja, je leest het goed. Er is nooit te veel actie voor de Nikon Z6 III. We verwachten namelijk dat de Nikon Z6 III een zeer snelle burst modus die zowel mechanisch als elektronisch tot 20+ beelden per seconde kan vastleggen. Dit is een stuk sneller dan die van de Z6 II, met 14 fps.

Als Nikon een minder snelle burst modus kiest, dan is het lastig om te concurreren met bijvoorbeeld Canon, waarvan zowel de Canon R6 II als de Canon R8 tot 40 beelden per seconde kunnen schieten.

Nikon Z6III prijs

Over de prijs is weinig bekend. De Nikon Z6 Mark III is een opvolger van de Nikon Z6 Mark II en de concurrent van de Canon EOS R6 II en de Sony A7 IV. Hierdoor zal de prijs tussen de €2500 – €3000 zijn. Een lager bedrag is onwaarschijnlijk, omdat Nikon dan al op het niveau van de Z5 zitten en een met een hoger bedrag zit Nikon al bij de Nikon Z7 II.

Daarnaast is de Nikon Z f net uitgebracht en die kost €2500, waardoor de Z6 III echt niet minder zal kosten.

De viewfinder van de Nikon Z6 III

De Nikon Z6 III zal over een heldere, zeer hoge kwaliteit viewfinder beschikken. De zal een resolutie hebben van 3.69 miljoen pixels en je zal vrijwel geen vertraging merken. Met deze resolutie is het dezelfde viewfinder als de Z6 II.

We hopen natuurlijk dat het scherm aan de achterkant zowel kantel- als draaibaar zal zijn. Het scherm bij de Nikon Z8 en Z9 zijn namelijk erg gewaardeerd onder de Nikon fotografen.

Daarnaast hopen we dat de Nikon Z6 III een no-blackout viewfinder zal hebben. Dat is erg handig tijdens situaties waarbij je snelle actie wilt vastleggen. De camera maakt foto’s zònder dat je een zwart scherm ziet. Je zult dus nooit meer actie missen.

Gebruik de F-lenzen op de Nikon Z6 III

De Nikon Z6 III maakt gebruik van de Nikon Z-vatting. Hier zijn helaas nog maar 42 lenzen voor beschikbaar. Dat is een stuk minder dan de Sony E-vatting, waar 187 lenzen voor beschikbaar zijn. Toch is er voor vrijwel elke situatie een juiste lens beschikbaar. Je kunt de Nikon FTZ II adapter aan de Nikon Z6 Mark III monteren om een wijde keus uit Nikon F-vatting lenzen te hebben. Zo heb je nog eens 360 extra lenzen waaruit je kunt kiezen.

Bestel jouw Nikon FTZ II adapter op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Nikon F-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

De Nikon Z-lenzen op de Nikon Z6 III

Als je kwaliteit wilt, dan moet je naar de Nikon Z-lenzen kijken. Het assortiment wordt elk jaar flink uitgebreid, dus er is genoeg keus voor iedere professional én beginner. De lenzen worden steeds betaalbaarder en lichter, wat natuurlijk in iedereen zijn voordeel is.

Als je graag portretten fotografeert met een wazige achtergrond, dan is de Nikon Z 50mm F/1.8 perfect. Wanneer je liever de natuur in gaat en dichtbij het wild wilt komen, dan is de Nikon Z 100-400mm wellicht de juiste keus. Als landschappen meer jouw ding zijn, dan is de Nikon Z 14-24mm fantastisch.

Bekijk alle Nikon Z-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

Ik heb trouwens nog meer geruchten, zorg ervoor dat je die ook bekijkt zodat je altijd up-to-date bent!

Canon R5 Mark IICanon R1Nikon Z6 IIINikon Z7 IIINikon Z5 IINikon Z90 – Sony A7S IV

Concurrenten van de Nikon Z6 Mark III

De nieuwe Nikon Z6 III is een professionele high-end camera body, die nog niet op de markt is. Er zijn een aantal andere camera’s die concurreren met de Nikon Z6 Mark III. Zo heb je camera’s van Sony, Canon en Panasonic die ook zeer goede specificaties hebben en wellicht het overwegen waard zijn.

De Canon EOS R6 Mark II is een goede concurrent van de Nikon Z6 III. Beide camera’s hebben een full-frame sensor met een groot aantal megapixels. Beide camera’s hebben een snelle burst modus én je kunt met beide camera’s 4K professionele video’s filmen.

De nieuwe Nikon Z6 III is eigenlijk de concurrent van de oudere Nikon D850. Nikons D850 is een professionele camera waarmee je 4K video kunt opnemen, 46-megapixel foto’s kunt maken én dat tot wel 7 keer per seconde. De Z6 III heeft ook veel van die functies.

De Sony A7 IV is een zeer competente camera en er zijn veel overeenkomsten tussen deze en de Nikon Z6 III. Zo hebben beide camera’s een 33-megapixel sensor én kun je 4K professionele video’s opnemen. Zowel de Nikon Z6 III als de A7 IV hebben ingebouwde beeldstabilisatie, wat erg handig kan zijn tijdens het filmen.

De laatste concurrent is de Panasonic S5 Mark II, deze camera heeft een 24-megapixel sensor waarmee je gedetailleerde foto’s kunt maken. De Panasonic S5 Mark II is op het gebied van video superieur, door de vele mogelijkheden. Het is afwachten of de Nikon Z6 Mark III beter zal zijn in bepaalde opzichten dan de S5 Mark II.

Belangrijkste specificaties van de
Nikon Z6 Mark III

Conclusie

We wachten eigenlijk allemaal op de komst van de Nikon Z6 III, want met de Nikon Z f is niet iedereen tevreden. Wel is het een voorproefje van wat we kunnen verwachten als het om innovatie gaat. Met meerdere AI features zoals oogherkenning bij handmatig scherpstellen.

Vooral voor actiefotografie moet de Z6III eigenlijk een upgrade zijn, aangezien de huidige Z6 II daar niet altijd aan voldoet. We weten dat Nikon erg goed kan zijn, zien we aan de Z8 en Z9.

Een nieuwe processor zou daarvoor moeten zorgen, de EXPEED 7 is snel genoeg voor bijna alles. Wel zou het kunnen dat Nikon een nieuwere EXPEED 8 erin stopt, waardoor we misschien iets langer moeten wachten.

Op video gebied veranderd er vrij weinig, met een uncropped 4K60p video is bijna iedereen tevreden, dus ik zie ook geen rede om hier verbeteringen door te voeren.

Wat wel spectaculair is, is de 33-megapixel sensor die de Z6III zal krijgen. Deze resolutie hebben we nog nooit bij een Nikon camera gezien en is eigenlijk de sweet spot voor fotografie. De bestanden zijn niet enorm groot maar je hebt wel details.

De Z6 Mark III zal rond de €2500 – €3000 kosten, de net-uitgebrachte Nikon Z f kost namelijk €2500 en Nikon zal daar niet onder gaan zitten.

Al met al wachten we allemaal op deze camera en ik denk dat het wachten het waard zal zijn. De Z6 III is voornamelijk gericht op de actiefotograaf, dus als je de natuur in gaat of sporters fotografeert zal ik hem zeker halen.

Ik heb trouwens nog meer geruchten, zorg ervoor dat je die ook bekijkt zodat je altijd up-to-date bent!

Canon R5 Mark IICanon R1Nikon Z6 IIINikon Z7 IIINikon Z5 IINikon Z90 – Sony A7S IV

Nikon is van plan een vijftal camera’s in 2023 op de markt te brengen. Wees op de hoogte van alle camera’s. Lees alle specificaties in dit artikel!

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.

Leave your thoughts here!