Nikon Z90 Specificaties & Release Date | Een Mini Z9

Nikon Z90 release date en specificaties

Wordt de Nikon Z90 de beste camera in 2023? Dat wil iedereen natuurlijk graag weten. Het antwoord weet niemand, want de Nikon Z90 is nog niet op de markt gebracht.

Wèl zijn er een hoop specificaties van de Nikon Z90 die zeer waarschijnlijk in het productiemodel zullen komen. Deze specificaties zijn niet uit de duim gezogen, door middel van geruchten, vergelijkingen en concurrenten is deze lijst nauwkeurig samengesteld.

Kom er snel achter wat we van de Nikon Z90 kunnen verwachten!

**Dit bericht bevat affiliate links. Door op een link te klikken en een aankoop te doen kan je mij kosteloos helpen.

Nikon lijkt een nieuw model uit te brengen wat op de opvolger van de Nikon D500 zou moeten worden. De Z90 zal een APS-C formaat sensor krijgen, waarmee je 1.5x zoveel zoombereik krijgt dan een full-frame camera.

Het lijkt er sterk op dat de Nikon Z90 direct zal concurreren met de Canon R7, want Nikon heeft nog geen camera die in hetzelfde schuitje past. Zo krijgt de Z90 een 33-megapixel sensor.

Er zijn nog veel meer specificaties die fantastisch gaan zijn, dus lees snel verder.

Release date Nikon Z90

Er is weinig bekend over de precieze release date van de Nikon Z90, maar wel is het vrijwel zeker dat hij nog in 2023 op de markt wordt gebracht. Dit wordt zonder twijfel één van Nikons populairste camera’s omdat het veel publiek aanspreekt, waardoor het onwaarschijnlijk is dat Nikon nog een jaar gaat wachten.

Volgens geruchten zal de Nikon Z90 zelfs al vòòr augustus worden onthuld, of dit waar is is niet 100% zeker.

Nikon Z90 video specs

Als je graag cinematische video’s schiet die zo in de bioscoop gedraaid zouden kunnen worden, dan zou de Nikon Z90 je daar zeker bij kunnen helpen. Met de mogelijkheid om 4K video’s op te nemen met een maximale framerate van 60 frames per seconde, kun je zelfs het beeld vertragen met deze resolutie.

Als je ècht hoge kwaliteit slow-motion wilt filmen, dan heb je de mogelijkheid om FHD te filmen in 120 beelden per seconde. Zo kun je het beeld tot 5 keer vertragen. Het zou kunnen dat Nikon ervoor kiest om een maximale framerate van 180 fps te kiezen, zo is hij namelijk nèt iets beter dan zijn concurrent.

Naast deze indrukwekkende video specs zou de Nikon Z90 ook ingebouwde stabilisatie hebben, die tot 6 stops aan beweging kan compenseren.

  • 4K60p
  • FHD120p (mogelijk 180p)
  • 6-stops stabilisatie
  • Oversampled 4K video (?)

Een beter scherpstel mechanisme dan ooit tevoren

Scherpstellen is een belangrijke factor, vooral met sport en natuurfotografie. Nou zal de Nikon Z90 daar excellent in zijn. Met uitgebreide algoritmes zal de Z90 onderwerpen als mensen, dieren, auto’s, treinen én vliegtuigen kunnen herkennen.

Dit scherpstel mechanisme zal in ieder geval beter zijn dan die van de huidige Nikon Z7 II en Z50, de Nikon Z90 zal ècht gericht zijn op de (semi-) professionele actiefotograaf.

Er is nooit te veel actie voor de Z90

Ja, je leest het goed. Er is nooit te veel actie voor de Nikon Z90. We verwachten namelijk dat de Nikon Z90 een snellere burst modus zal hebben dan de voorganger, de D500. Nikon’s Z90 zal elektronisch tot 15+ beelden per seconde kan vastleggen.

Als Nikon een minder snelle burst modus kiest, dan is het lastig om te concurreren met bijvoorbeeld Canon, waarvan zowel de Canon R7 als de Canon R8 tot 30+ beelden per seconde kunnen schieten.

Nikon Z90 prijs

Over de prijs is weinig bekend. De Nikon Z90 is een opvolger van de Nikon D500 en de concurrent van de Canon EOS R7 en de Fujifilm X-S20. Hierdoor zal de prijs tussen de €1500 – €2000 liggen. Een lager bedrag is onwaarschijnlijk, omdat Nikon dan al op het niveau van de Z50 zal zitten en een met een hoger bedrag zit Nikon al bij de Nikon Z6 II.

Beeldstabilisatie van de Nikon Z90

De Nikon Z90 zal ingebouwde stabilisatie hebben die we ook terug zien in de andere Nikon Z-modellen. Zo zouden we met de nieuwe Z90 tot 6 stops beeldstabilisatie hebben. Hiermee kun jij adembenemende video schieten én foto’s maken met een langere sluitertijd.

De Nikon Z90 zorgt voor een levensechte beleving

De Nikon Z90 zal over een heldere, zeer hoge kwaliteit viewfinder beschikken. De zal een resolutie hebben van 3.69 miljoen pixels en je zal vrijwel geen vertraging merken. Door het 120 fps OLED-scherm zie je bijna niet dat het een scherm is! Ook kun je de zoeker in een 60Hz-modus instellen, om batterij te besparen. Je kunt aan de achterkant een 3.2″ touchscreen vinden die kantelbaar is.

Daarnaast hopen we natuurlijk dat de Nikon Z90 een no-blackout viewfinder zal hebben. Dat is erg handig tijdens situaties waarbij je snelle actie wilt vastleggen. De camera maakt foto’s zònder dat je een zwart scherm ziet. Je zult dus nooit meer actie missen.

Gebruik de F-lenzen op de Nikon Z90

De Nikon Z90 maakt gebruik van de Nikon Z-vatting. Hier zijn helaas nog maar 35 lenzen voor beschikbaar. Dat is een stuk minder dan de Sony E-vatting, waar 187 lenzen voor beschikbaar zijn. Toch is er voor vrijwel elke situatie een juiste lens beschikbaar.

Je kunt de Nikon FTZ II adapter aan de Nikon Z90 monteren om een wijde keus uit Nikon F-vatting lenzen te hebben. Zo heb je nog eens 360 extra lenzen waaruit je kunt kiezen.

Bestel jouw Nikon FTZ II adapter op CameraNU of Kamera-Express.
Bekijk alle Nikon F-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

De Nikon Z-lenzen op de Nikon Z90

Als je kwaliteit wilt, dan moet je naar de Nikon Z-lenzen kijken. Het assortiment wordt elk jaar flink uitgebreid, dus er is genoeg keus voor iedere professional én beginner. De lenzen worden steeds betaalbaarder en lichter, wat natuurlijk in iedereen zijn voordeel is.

Als je graag portretten fotografeert met een wazige achtergrond, dan is de Nikon Z 50mm F/1.8 perfect. Wanneer je liever de natuur in gaat en dichtbij het wild wilt komen, dan is de Nikon Z 100-400mm wellicht de juiste keus. Als landschappen meer jouw ding zijn, dan is de Nikon Z 14-24mm fantastisch.

Bekijk alle Nikon Z-lenzen nu op CameraNU of Kamera-Express.

Ik heb trouwens nog meer geruchten, zorg ervoor dat je die ook bekijkt zodat je altijd up-to-date bent!

Canon R5 Mark IICanon R1Nikon Z6 IIINikon Z7 IIINikon Z5 IINikon Z90 – Sony A7S IV

Concurrenten van de Nikon z90

De nieuwe Nikon Z90 is een professionele instap-camera body, die nog niet op de markt is. Er zijn een aantal andere camera’s die concurreren met de Nikon Z90. Zo heb je camera’s van Canon, Sony en Fujifilm die ook zeer goede specificaties hebben en wellicht het overwegen waard zijn.

In 2022 is de Canon EOS R7 op de markt gebracht, een camera die zal concurreren met de Nikon Z90. Beide camera’s lijken bijna sprekend op elkaar. Beide zullen een 33 MP sensor hebben én zijn gericht op actiefotografie.

Een iets oudere camera is de Sony A6600. Momenteel is dit het hoogste APS-C model van Sony. Er komt een nieuwe model aan, de A6700, die zal beter concurreren met de Nikon Z90. Het is afwachten wat de uiteindelijke specs worden van beide camera’s.

De laatste concurrent is de Fujifilm X-S20, een gloednieuw model dat erg goede specs heeft. Een 26 MP sensor is van iets lagere kwaliteit, maar in ruil daarvoor kun je wel 6K video’s schieten. Echt een exceptionele camera en zeker het overwegen waard.

Belangrijkste kenmerken van de
Nikon Z90

Conclusie

De Nikon Z90 is een spannende camera die in 2023 op de markt komt. Nikon’s Z90 zal een APS-C 33 megapixel sensor hebben, met beeldstabilisatie. Ook zou je 4K video kunnen schieten in 60 frames per seconde, waarbij een 10-bit output via HDMI gewenst zou zijn. Je zou een burst modus hebben van 15+ beelden per seconde.

Nikons Z90 is een stuk beter dan de Nikon Z50, voornamelijk door indrukwekkende video mogelijkheden en op actie gerichte functies. De Nikon Z90 is een concurrent van de Canon R7 en de Fujifilm X-S20, waardoor de prijs tussen de €1500 – €2000 zal liggen.

Wie is sebastiaan van 't Hoog Bysebas

Wie is Sebastiaan?

Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van deze blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.

Lees meer >>

Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.

Leave your thoughts here!

Leave your thoughts here!