Sony A7 IV Review & Testen | Mid-range full-frame
- Door Sebastiaan van 't Hoog
- Bijgewerkt 8 december 2023

Sony heeft de A7 IV in 2021 gelanceerd en tot op de dag van vandaag is het een razend populaire camera. Met de goede specs is dat ook te verwachten, maar hoe goed is de Sony A7 IV dan in het echte dagelijks gebruik?
Met jaren ervaring als fotograaf weet ik waar je op moet letten, en ik heb gelet op de belangrijke aspecten van deze camera. Ik wil mijn ervaring graag met je delen in deze review.
In deze Sony A7 IV review vertel ik precies of hij het waard is en wat de sterke/zwakke punten zijn. Ik wil niet teveel spoileren, maar hij is het zeker waard!
**Dit bericht bevat affiliate links. Door op een link te klikken en een aankoop te doen kan je mij kosteloos helpen.
Toen ik de Sony A7 IV voor het eerst vasthield was ik positief verrast, de grip is een stuk comfortabeler dan de vorige Sony modellen en dat komt omdat hij groter is. Volgens mij heeft Sony dezelfde grip als de A1 en A7R V gebruikt, waardoor hij als een professionele camera aanvoelt.
Nou is het dus een mid-klasse camera, maar toch vind ik de A7 IV meer een camera richting de bovenklasse, de beeldkwaliteit is goed en vooral de ergonomie is geoptimaliseerd. Ik heb ook met de A7 II gefotografeerd en dat was toch een ander verhaal.
Een perfecte resolutie
Met de resolutie van 33 megapixel heeft Sony een sweet spot weten te bereiken, naar mijn mening. Met 24 MP sensors had ik toch een probleem met croppen, zo nu en dan, en ook het printen ging redelijk lastig. Nu is dat dus verleden tijd.
De kleuren zijn ook erg natuurlijk, wanneer je in JPEG schiet heb je geen last meer van een magenta gloed waar ik met de vorige modellen weleens last van had. Ook het dynamisch bereik is aan de goede kant, met 14 stops kon ik makkelijk de highlights en shadows pushen tijdens het nabewerken.

Ik moet wel zeggen dat de kwaliteit en scherpte voornamelijk afhangt van de lens, ik raad beneden wat goede lenzen aan, maar ook betaalbare lenzen. Neem daar zo eens een kijkje!
Tracking maakt een wereld van verschil
Ook moet ik zeggen dat de autofocus tracking op de A7 IV echt geweldig is. Ik ben echt verbaasd over de onderwerpherkenning. Helaas kan die alleen ‘maar’ mensen en dieren herkennen, verder kan je geen auto’s, vliegtuigen en andere onderwerpen herkennen zoals op de nieuwere camera’s.
Nou miste ik die extra functies ook niet, want de opties die de A7 IV wel heeft zijn uitstekend. Het maakt niet uit of het onderwerp naar mij toe liep of van me vandaan ging, de tracking deed zijn werk.
Werkt de autofocus ook in het donker?
Of die autofocus het ook zo goed deed in het donker? Jazeker, zelfs in donkere omstandigheden zoals een feest deed de tracking het perfect. Je kunt trouwens de ISO in die omstandigheden echt wel hoog instellen en nog steeds bruikbare foto’s maken.

Ik stelde de ISO vaak in tot 10.000 en met een beetje ruisreductie kon ik de foto’s gewoon naar mijn klant sturen. Je moet natuurlijk wel goed op de belichting letten, om een onderbelichte foto met ISO 10000 te fixen is redelijk lastig.
De snelheid voor actiefotografie
Actiefotografie kan best even tricky zijn, vooral omdat je een camera nodig hebt die met de actie mee kan gaan. Nou is de A7 IV wel goed in dat opzicht, maar je moet goed opletten op de instellingen. Die maken namelijk wel een verschil.
Met natuurfotografie deed de A7 IV het uitstekend, de 10fps burst is heel handig, zo miste ik geen actie. Wel heb je twee opties hiervoor, de elektronische of mechanische sluiter.
Voor actiefotografie raad ik je aan om de mechanische sluiter te gebruiken, dat komt omdat de rolling shutter heel aanwezig is. De sensor readout is ongeveer 30ms, wat niet al te snel is.
Met de elektronische sluiter zal je daarom al snel rare artifacts bij de vleugels van vogels of vervormde achtergronden zien.
Toch zijn er wel use-cases waar je de elektronische sluiter kunt gebruiken, bij stilstaande dieren is het namelijk geen probleem, ook al is een vogel niet optimaal omdat die elk moment weg kan vliegen.
Limieten bij de 10fps burst modus
Je wordt wel degelijk gelimiteerd als je de 10fps burst modus gebruikt, met deze modus kon ik alleen compressed lossy RAW schieten, wat een stuk compacter is dan lossless RAW. De kwaliteit hiervan is ook minder, je hebt een lager dynamisch bereik en dat zie je vooral in de schaduwen.
Ik heb er niet veel last van gehad, maar als je veel met hoge contrasten werkt kan je wellicht beter de lossless RAW optie kiezen. Hiermee kon ik niet sneller dan 6fps fotograferen, wat echt een stuk minder snel is en niet optimaal voor natuurfotografie.
Voelt als een Sony A1, zonder het prijskaartje
Ja dat lees je goed, de A7 IV voelt namelijk aan als de Sony A1, wat een veel duurder model is. De grip is hetzelfde en ook het formaat is bijna gelijk. Je mist natuurlijk een draaiknop aan de linkerkant, maar heel eerlijk, die miste ik totaal niet.
De knoppen zijn optimaal ingedeeld, je hebt aan de voorkant (naast het scherm) een draaiwiel die je ook kunt indrukken. Dat heb ik nog niet veel gezien, ook niet bij Canon camera’s. Het extra draaiwiel aan de bovenkant vond ik wel erg handig.

In totaal heb je dus vier draaiwielen aan de bovenkant waar je makkelijk bij kunt en waar je veel instellingen aan kunt koppelen.
Ik moet ook de nadelen benoemen, en over het design heb ik één aanmerking, ik houd niet zo van het hoekerige design. De camera beschadigd veel sneller dan de rondere Canon camera’s, zoals de Canon R6 II.
Over het algemeen is de ergonomie van de Sony A7 IV dus goed geoptimaliseerd en ik vind dit een stuk beter dan de A7 III.
Niet alleen voor fotografen
Je dacht misschien dat ik alleen over de fotografie kant ging praten, maar nee, ik ga het nu hebben over de video kant van de A7 IV. Dit is namelijk een aspect die ook hoog op de lijst van Sony staat.
Met de twee opties van 4K30p oversampled en 4K60p (s35) kan je veel soorten video’s maken. De kwaliteit van beide is goed, maar de oversampled 4K modus is extra clean en scherp. Je merkt ook minder ruis met deze modus trouwens, dat komt door de oversampling.
Tijdens video heb je wel last van rolling shutter, de readout met 4K30p is ongeveer 30ms, bij de 4K60p is dat 18ms. Als je met een onderwerp mee sleept kan je dat goed in de achtergrond zien, die is namelijk een beetje vervormd.
Heb ik het al over de extra functies gehad voor videografen?
Extra video functies
Zoniet, dan vind ik dat nu wel het moment. De A7 IV heeft namelijk allerlei handige tools waarmee je het video schieten makkelijker kunt maken. Ten eerste heeft de A7 IV focus mapping, hierbij laat de camera zien welk gedeelte scherp en onscherp is, en ook welke delen achter of voor het onderwerp staan. Deze optie is handig met focus-pulling.
Ook kan je in S-Log3 schieten of S-Cinetone. De S-Log3 is het meest platte kleurprofiel dat beschikbaar is voor de A7 IV, hier moet je dus nog veel nabewerking aan toevoegen.
S-Cinetone is iets minder plat en de kleuren zijn standaard wat meer cinematisch. Ik ben niet zo van het naberwerken, dus de S-Cinetone optie is de perfecte keus voor mij.
Ook wanneer je stil moet zijn
We weten allemaal dat er momenten zijn waar uiterste stilte belangrijk is, of dat nou tijdens een bruiloft ceremonie of evenement is, de A7 IV heeft een silent shutter.
Als je deze modus wilt gebruiken schiet de camera volledig met de elektronische sluiter, wat geen geluid maakt. Je hebt dan wel de nadelen van rolling shutter, maar met stilstaande onderwerpen is dat niet een probleem.
De mechanische sluiter is best wel luidt, dat kan je goed op video’s horen die je kunt vinden online. Ik vind het dus wel fijn om de silent shutter te gebruiken. Alleen als ik echt snel bewegende onderwerpen wil fotograferen gebruik ik de mechanische sluiter.
Sony a7 IV voor Astrofotografie
Astrofotografie is een vak apart, maar ook ik vind het leuk om midden in de nacht op pad te gaan om de sterrenhemel te fotograferen.
De A7 IV is erg goed hiervoor, ook al dacht ik eerst van niet door de hogere resolutie.

Waarom de A7 IV goed is voor Astrofotografie
- Ten eerste is de beeldkwaliteit erg goed, je merkt niet persé meer ruis door de hogere resolutie. Sterker nog, ik vind het dynamisch bereik beter dan de voorganger, de A7 III.
- De kleuren zijn erg natuurlijk en je hebt geen magenta gloed over de foto heen waar ik met de vorige modellen weleens last van had.
- Met de ingebouwde stabilisatie kan ik sluitertijden van 1/2 seconden gebruiken vanuit mijn hand, zonder statief. Met een beetje hoge ISO kan je wel sterrenfoto’s vanuit de hand maken.
- Tot slot is het volledig draaibare scherm een verbetering ten opzichte van de vorige modellen. Ik fotografeer vaak verticaal en dat was een drama met de A7 III.
Sony a7 IV voor Bruidsfotografie
Ook bruidsfotografie vereist een hoop skills die je niet kunt kopen, maar een goede camera kan je wel degelijk verder brengen. In het geval van de Sony A7 IV is dat ook zo, want de autofocus, beeldkwaliteit en ergonomie zijn allemaal on-point.
Waarom de A7 IV goed is voor bruidsfotografie
- De beeldkwaliteit is natuurlijk het belangrijkst, ik kon de foto’s erg pushen met zowel details in de highlights als shaduwen. Ook terwijl ik foto’s drie stops had onderbelicht kon ik details terughalen.
- Daarnaast is de autofocus ook belangrijk, die is betrouwbaar en nauwkeurig. Dat laatste merkte ik vooral met de F1.2 lenzen, waarmee de onderwerpen altijd nog haarscherp zijn.
- Ergonomisch is de A7 IV perfect, de extra draaiknop aan de bovenkant is handig, je kunt hem trouwens ook locken. Zo pas je niet per ongeluk instellingen aan, instellen die je zelf kunt toewijzen aan de knoppen.
- De silent shutter is erg handig bij momenten waarop je echt stil moet zijn. Vaak heb je nog een second shooter of videograaf erbij, je wilt die sluiter niet op video horen.
Waarom de A7 IV niet goed is voor bruidsfotografie
- Met de 10fps modus kan je alleen in compressed lossy RAW fotograferen en met lossless RAW kon ik maar 6fps schieten.
- Ik raad de elektronische sluiter niet aan voor veel momenten, als je niet persé stil moet zijn zou mijn voorkeur altijd naar de mechanische sluiter gaan. Zo heb je geen last van rolling shutter.
Sony a7 IV voor natuurfotografie
Als derde is de Sony A7 IV erg goed voor natuurfotografie. Ik let altijd wel goed op de instellingen die ik gebruik, die bepalen namelijk voor het grootste gedeelte de uitkomst, en dan heb ik het niet over ISO, diafragma of sluitertijd.

Waarom de A7 IV goed is voor natuurfotografie
- Ten eerste is de beeldkwaliteit gewoon fantastisch, de 33 MP sensor is de sweet spot voor natuurfotografie naar mijn mening. Zo krijg je foto’s die niet te groot zijn, maar je hebt nog wel de mogelijkheid om te croppen.
- Ook de kleuren zijn nauwkeurig en het dynamisch bereik is ongeveer 14 stops. Ik kon de foto’s echt pushen tijdens het nabewerken, zowel de shaduwen als highlights.
- Over nauwkeurig gesproken, dat de is de autofocus ook. Die herkent namelijk de ogen van dieren, en in het bijzonder vogels. Soms heeft de camera moeite hiermee, als er bijvoorbeeld takken voor zitten, maar anders is het vlekkeloos.
Waarom de A7 IV niet goed is voor natuurfotografie
- Ik zou persoonlijk altijd met mechanische sluiter schieten, deze is redelijk luidt, wat dieren kan afschrikken. Echter heeft de elektronische sluiter veel last van rolling shutter, de vleugels kunnen aparte artifact hebben en de achtergronden kunnen vervormd zijn.
- Als je een hoge buffer wilt hebben, van meer dan 1000 foto’s, heb je een CF Express type A kaart nodig, deze zijn heel duur omdat ze weinig worden gebruikt in camera’s.
De beste lenzen voor de Sony A7 IV
De A7 IV heeft de Sony E-mount, waar zo’n beetje de meeste lenzen voor beschikbaar zijn, zowel van Sony zelf als van merken zoals Sigma en Tamron. Het is dus geen wonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De lenzen die ik hieronder aanraad heb ik niet allemaal zelf gebruikt, maar je maakt er ongetwijfeld mooie foto’s mee.
Beste lenzen voor astrofotografie
Astrofotografie is dus een vak apart, dat zei ik daarnet ook al. Je hebt wel de juiste lenzen nodig hiervoor, vaak zijn dit wijde lenzen waarmee je een lange sluitertijd kunt gebruiken zonder startrails.
Je kunt ook detail foto’s maken met een telelens, hier heb je eigenlijk een tracker voor nodig, maar ik zal hier ook één lens voor aanraden. De volgende lenzen raad ik aan voor astrofotografie:
- Wijd en kwaliteit: Als lens met de beste kwaliteit die ook nog eens wijd is, raad ik de Sony FE 12-24mm F2.8 aan. Dit is een GM objectief, wat de hoogste kwaliteit is van Sony. Hij kost dan ook wel wat.
- Wijd en budget: Een iets budget vriendelijkere optie is de Sigma 16-28mm F2.8, deze kost een stuk minder maar is ook erg gevarieerd. Met deze lichtsterkte kan je een lagere ISO gebruiken, dus betere kwaliteit foto’s maken.
- Telelens: Als telelens raad ik de Sony FE 100-400mm aan, dit lijkt erg groot, maar op een tracker is het prima te doen. Hij is niet te zwaar, dus je kan hem makkelijk met de A7 IV stabiliseren.
Beste lenzen voor bruidsfotografie
Voor bruidsfotografie heb je hele andere soorten lenzen nodig dan bij astro, ik raad je aan om niet met één camera te fotograferen, maar eerder met twee bodies. Je kunt dan een tal van lenzen gebruiken die ik aanraad.
- Groothoek zoom: De eerste lens die je nodig hebt voor bruidsfotografie is de Sony FE 24-70mm F2.8. De kwaliteit is echt top en je kunt wijde foto’s én portretten schieten.
- Telezoom: Als toevoeging hierop raad ik je aan om de Sony FE 70-200mm F2.8 te kopen, dit is een perfecte uitbreiding van de 24-70mm. Je kunt hier de speciale momenten mee vastleggen, zoals het ja-woord.
- Prime lens: Tot slot raad ik een prime lens aan, het diafragma gaat met de Sony 85mm F1.4 een stuk verder open waardoor de achtergrond heel mooi wazig is. Maak je geen zorgen, je kunt hem op F1.4 gebruiken want de autofocus op de A7 IV is erg goed.
Beste lenzen voor natuurfotografie
Ik wil je natuurlijk ook wat aanraden voor natuurfotografie, een soort fotografie die niet te vergelijken is met de vorige twee soorten fotografie. Nou is het logisch dat je een lens moet kiezen die ver kan inzoomen.
Ook autofocus en scherpte is belangrijk, je kunt ervan uitgaan dat de GM lenzen van Sony de beste beeldkwaliteit en autofocus hebben.
- Telelens kwaliteit: Als eerste lens raad ik de Sony FE 200-600mm aan, dit is een lens waar je erg ver mee kunt zoomen terwijl grotere dieren ook op beeld kunnen komen. De kwaliteit is top, het is een GM lens.
- Telelens budget: Als budget optie raad ik de Sigma 150-600mm Sports aan, de autofocus is erg snel en de kwaliteit is ook goed. Hij is iets goedkoper dan de vorige lens, ook al verschilt het niet heel veel.
- Prime lens: Als je nog wat wisselgeld over hebt dan is de Sony 600mm F4 wellicht de juiste lens voor jou, dit is een joekel van een lens en de kwaliteit zal ongetwijfeld goed zijn.
Accessoires voor de A7 IV
Aan een camera zonder accessoires heb je niet zoveel, je moet natuurlijk wat extra spullen kopen om hem helemaal naar jouw wens te krijgen. Ik koop altijd wat extra accessoires bij mijn camera’s, en de volgende dingen raad ik je aan om te kopen:
- Een extra batterij: Ook al is de accu van de A7 IV erg goed, ik heb er 1000 foto’s mee kunnen maken op één accu, is het handig om een extra accu mee te nemen. Je weet het maar nooit.
- Geheugenkaarten: De A7 IV heeft twee geheuigensloten, één voor zowel SD-kaaren als CF Express type A kaarten, en één voor gewoon SD kaarten. Ik raad je aan om de snelste SD kaarten (V90) te kopen én een CF express kaart.
- Harnas: Tijdens bruiloften en evenementen draag ik bijna altijd twee camera’s met me mee, een harnas is dan wel zo fijn. De A7 IV is redelijk licht, dus je zult er geen last van hebben.
- Smallrig cage: Tot slot is een cage erg handig om te hebben als je video’s schiet, je kunt hier allerlei apparatuur aan monteren zoals een monitor, microfoon en extra grip.
Conclusie
Als het goed is weet je nu precies wat de voor- en nadelen zijn van de Sony A7 IV. je hebt een 33 MP sensor wat echt een grote verbetering is ten opzichte van de 24 MP sensors in de meeste concurrenten.
Het dynamisch bereik is goed en ook de ruis prestaties zijn niet slecht. Ergonomisch voelt hij goed in de hand en ik heb nooit moeten zoeken naar een knop of draaiwiel.
Ik ben erg benieuwd of jij de A7 IV gaat halen, vergeet deze Sony A7 IV review in ieder geval niet te delen met mede fotografen!
Laagste prijs

Wie is Sebastiaan?
Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van dit blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met u delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.
Je koopt een camera bij een winkel waar ze er verstand van hebben. Je kunt vertrouwen dat elke werknemer een passie heeft voor fotografie! Ze helpen je bij het zoeken van een camera én als er iets mis gaat bij de aankoop.
- Een score van 9,2 op Kieskeurig.nl
- Vòòr 23:59 besteld? Morgen in huis!
- Beste fotowinkel volgens de consumentenbond