7 Unieke Autofotografie Hoeken – Maak Meteen Betere Foto’s

Lage autofotografie hoeken voorbeeld

Je bent foto’s aan het maken en je weet even niet meer vanuit welke hoek je de auto moet fotograferen.

Dat kan iedereen overkomen, daarom ben ik hier om je te helpen. Om meteen het antwoord te geven: De mooiste autofotografie hoek is de voorste driekwarthoek, waarbij je 75% van de voorkant laat zien.

Ik laat je nog 6 andere unieke hoeken zien die ik uit jaren ervaring heb opgedaan!

Wat is de beste hoek voor autofotografie

Ik zei dus dat de hoek van waaruit je een auto fotografeert veel invloed heeft op het resultaat en vooral op de emotie die je wilt overbrengen. Door vanuit verschillende hoeken te fotograferen merk ik dat ik hier heel bewust mee om moet gaan.

En er is niet altijd één beste hoek om een auto te fotograferen; het heeft veel met de auto te maken. Een sportwagen met een snelle en agressieve uitstraling kun je bijvoorbeeld van onderaf fotograferen, vanuit de lage hoek.

Als je een klassieke Porsche hebt, is de alleen voorkant wellicht een betere optie. Kijk dus goed naar de auto, vanuit welk perspectief deze is ontworpen, voor welke doelgroep, en op basis daarvan kun je een keuze maken.

Als je een polarisatiefilter gebruikt, heeft de hoek grote invloed op de resultaten. Mogelijk moet je voor bepaalde hoeken verschillende technieken gebruiken, de keuze is aan jou.

Het is ook essentieel om de beste instellingen te kennen bij het maken van foto’s van een auto. Je moet mijn geheime manieren kennen om altijd geweldige resultaten te krijgen.

Ik ga je meteen de eerste autofotografiehoek vertellen!

1. Voorste driekwarthoek

De eerste essentiële hoek die je bij een fotoshoot niet mag vergeten, is de driekwarthoek aan de voorzijde. Door deze hoek komen de lijnen van de auto prachtig naar voren en vooral met de juiste verlichting zul je versteld staan van het resultaat.

Als je vanuit deze hoek fotografeert, kun je zowel een telelens als een groothoeklens gebruiken. Persoonlijk gebruik ik graag een groothoeklens, zoals de 35 mm, om meer van de achtergrond te laten zien en je het gevoel krijgt alsof je erbij was.

Waar moet je jezelf positioneren?

Deze hoek toont de voorkant, motorkap en wielen van de auto vanuit een enigszins verhoogd uitkijkpunt.

Dit perspectief wordt vaak gebruikt om het uiterlijk en het ontwerp van de auto te benadrukken. Een driekwarthoek wordt zo genoemd omdat deze ongeveer driekwart van de voorkant van de auto onthult.

Neem een beetje afstand van de auto, afhankelijk van de lens die je gebruikt. Wanneer je op de juiste plek zit, is het belangrijk dat de velg naar de camera gericht is.

Voorste driekwarthoek visualisatie
Voorste driekwarthoek voorbeeld

2. Achterste driekwarthoek

Ten tweede hebben we een hoek die vergelijkbaar is met de eerste, namelijk de achterste driekwarthoek. Met de juiste verlichting waar de zon precies goed valt, kan deze hoek de lijnen van de auto nog beter laten uitkomen.

Ook kun je hier de velgen van de auto laten zien, wat uiteraard een belangrijk kenmerk is van iedere auto die je gaat fotograferen.

Ik gebruik graag een telelens voor deze hoek, zoals een brandpuntsafstand van 70 mm of meer, om echt de aandacht te vestigen op de belangrijke aspecten van de auto.

Waar moet je jezelf positioneren?

Deze hoek toont de achterkant, de kofferbak en de wielen van de auto vanuit een enigszins verhoogd perspectief.

Dit perspectief wordt vaak gebruikt om het uiterlijk en het ontwerp van het voertuig te benadrukken.

Een driekwarthoek wordt zo genoemd omdat deze ongeveer driekwart van de achterkant van het voertuig vrijgeeft.

Opnieuw ga je een stukje van de auto af en positioneer je je rechts of links achter de auto. Zorg ervoor dat de velg naar de camera wijst. Dit is de manier om deze hoek te gebruiken.

Achter driekwarthoek visualisatie
Achterste driekwarthoek voorbeeld

3. Voorkant close-up

Vaak wil ik tijdens een fotoshoot ook wat detailfoto’s maken, de details zijn immers het belangrijkst. De manier om dit te doen is met de voorste close-uphoek. Zo kun je het logo, de splitter en de grill goed vastleggen.

Dit is trouwens een van mijn favoriete hoeken voor autofotografie, zorg ervoor dat je niet te dichtbij bent, anders zie je jezelf in de weerspiegeling!

Waar moet je jezelf positioneren?

Dit gezichtspunt biedt een gedetailleerd beeld van de voorkant van de auto, waarbij kenmerken zoals de grille, koplampen en het logo worden benadrukt.

De camera wordt dicht bij de auto geplaatst, waardoor een close-up van de voorkant mogelijk is, vandaar de naam ‘close-up’. Je hoeft niet persé een macrolens te gebruiken!

Voorkant close-up visualisatie
Voorste close-up autofotografie hoek

4. Achterkant close-up

Nu kun je uiteraard ook een close-up maken van de achterkant, dit keer van de diffuser, uitlaat en de breedte van de auto. Naast de close-up aan de voorkant is dit ook een van mijn favoriete hoeken.

Deze hoek is ook essentieel bij elke fotoshoot, je kunt veel foto’s van de omgeving (niet onbelangrijk) maken, maar als je de details vergeet is dat echt zonde.

Iedereen die een auto bezit let op de details, daar steekt de eigenaar veel geld én tijd in!

Waar moet je jezelf positioneren?

Deze positie geeft een gedetailleerd beeld van de achterkant van het voertuig, waarbij onderdelen zoals de bumper, de uitlaat en de achterlichten worden benadrukt.

Dit perspectief wordt vaak gebruikt om de fijne elementen en kenmerken van het voertuig te benadrukken.

De camera plaats je dichtbij de auto en geeft een close-upbeeld van de achterkant.

Achterkant close-up visualisatie
Voorbeeld achterkant close-up

5. Lage Hoek

Voor de vijfde hoek wil ik je de lage hoek laten zien. Dit is een hoek waarbij je de camera lager dan de lampen plaatst om de agressiviteit te laten zien. Wanneer ik een sportwagen voor de camera heb, is dit mijn favoriete invalshoek.

Ik geef altijd de voorkeur aan een groothoeklens, zoals een 24mm, zodat je ook veel van de omgeving kunt waarnemen. Het is belangrijk om het stuur goed te sturen zodat je de velg kunt zien, dit maakt de auto nog agressiever.

Tijdens het maken van rolling shots is dit de hoek die je wilt gebruiken. Kom zo dicht mogelijk bij de grond!

Waar moet je jezelf positioneren?

Deze hoek toont de auto vanuit een lage hoek, alsof je op de grond staat en ernaar kijkt. Dit perspectief wordt vaak gebruikt om het voertuig een indruk van kracht en dynamiek te geven.

Vanwege de lage hoogte van de camera ten opzichte van het voertuig, waardoor de kijker de indruk krijgt dat hij van onderaf naar de auto kijkt, wordt dit een lage hoek genoemd.

Lage hoek visualisatie
Lage autofotografie hoeken voorbeeld

6. Voorkant

Natuurlijk mag ik de belangrijkste hoek niet vergeten, namelijk de voorste hoek. Dit is een hoek waarbij je precies voor de auto staat. Het kan soms lastig zijn omdat je precies in het midden moet staan.

Symmetrie heeft altijd prioriteit bij deze hoek, door deze te gebruiken kan de foto er heel ‘schoon’ uitzien en willen mensen die aan de muur hangen.

Deze hoek is essentieel als je een auto wilt verkopen, deze laat een goed beeld van de auto zien!

Waar moet je jezelf positioneren?

Bij deze hoek neem je een afstand tot de auto, afhankelijk van de lens die je gebruikt kan dit 3-5 meter zijn. Ik kijk altijd in de binnenspiegel, als deze op één lijn staat met de achterbank, dan zit ik precies in het midden.

Het is belangrijk dat de wielen ook recht staan, ik heb momenten gehad dat dit niet het geval was en dan zie je gewoon de band. Niet het mooiste wat er is.

Als je dit allemaal goed doet, heb je de perfecte foto van de voorkant gemaakt.

Voorkant hoek autofoto's

7. Achterkant

Tot slot geef ik je de achterhoek cadeau, deze mag immers niet vergeten worden. Het spreekt voor zich: je gaat achter de auto staan en maakt een foto. Ik zorg er altijd voor dat er iets meer ruimte boven de auto is.

Zo heb je niet alleen de auto op de foto. Door wat lager bij de grond te komen kun je meer agressie creëren, het hangt allemaal af van wat je wilt.

Waar moet je jezelf positioneren?

Je moet precies in het midden zitten, zodat je een symmetrie hebt die veel mensen mooi vinden. Door naar de binnenspiegel te kijken, is het vrij eenvoudig om jezelf precies in het midden te positioneren.

Zorg er ook deze keer voor dat de wielen recht staan en als laatste tip zal ik je vertellen om de lichten aan te doen.

De foto is een stuk dynamischer als je de achterlichten aanzet, dit heeft altijd mijn voorkeur bij het fotograferen van auto’s.

achterkant compositie voorbeeld autofotografie

Conclusie

Nu je dit artikel hebt gelezen, ken je al mijn favoriete autofotografie hoeken. Het is belangrijk om elke invalshoek goed te overwegen, je roept bij elke compositie verschillende emoties op.

Probeer met elke hoek te experimenteren en je zult snel ontdekken welke hoek je het mooist vindt.

Nieuwe hoeken proberen en een nieuwe stijl ontwikkelen is het belangrijkst in 2024, volgens bekende fotograaf Easton Chang, wees dus niet gelimiteerd in gedachten!

Als je iets nieuws hebt geleerd, deel dit artikel dan met andere fotografen. Laten we elkaar helpen.

Vergeet niet te genieten van de ervaringen als beginner, je hoeft je nergens zorgen over te maken en hopelijk zul je me over een paar jaar nog herinneren als degene die jou deze tips heeft geleerd!

Autofotografie bySebas

Wie is Sebastiaan?

Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van dit blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.

Lees meer >>