Rolling Shots – Camera Instellingen & Tips
Rolling shots van een auto zijn vaak de meest unieke foto’s die je kunt maken tijdens een fotoshoot. Als professionele autofotograaf weet ik dat het moeilijk is om te doen, en na een half decennium is het nog steeds een vak apart.
Ik zal in ieder geval de instellingen doorgeven die ik vaak gebruik om de mooiste rolling shots te maken, maar een paar extra tips kunnen ook geen kwaad.
De instellingen zijn maar de helft van alles: ja, het is belangrijk, maar je moet de camera ook stil kunnen houden.
Je weet straks precies welke camera instellingen je moet gebruiken bij rolling shots en ik geef je alle belangrijke factoren waar je op moet letten.
Het verschil tussen panning en rolling shots
Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat je tijdens een fotoshoot twee soorten technieken kunt gebruiken. De panning- en roltechniek.
Wanneer je panningfoto’s maakt, sta je op een gegeven moment stil en passeert de auto. Je beweegt mee met de auto, bij voorkeur met een telelens van 70+ mm, en maakt een serie foto’s.
Dankzij de lange sluitertijd zie je de achtergrond bewegen terwijl de auto scherp is, waardoor een snelheidseffect ontstaat dat bij auto’s past.
Rolling shots tonen daarentegen ook een gevoel van snelheid, maar dan rijd je met de auto mee. Dat is vaak door achterin een andere auto te zitten.
Door een langere sluitertijd te gebruiken zie je de weg op de foto bewegen, waardoor het lijkt alsof je heel snel rijdt. Beide technieken kunnen hetzelfde doel bereiken, maar je moet zorgvuldig kiezen welke je in bepaalde scenario’s wilt gebruiken.
Apparatuur die je nodig hebt
Om te beginnen heb je natuurlijk de juiste apparatuur nodig om rolling shots te maken. Het is erg lastig met je telefoon, dus ik raad aan een camera te gebruiken waarvan je de instellingen kunt aanpassen.
Als je niet zeker weet welke camera je moet gebruiken/kopen, heb ik daar een hele gids over. Bekijk de beste camera’s voor autofotografie.
Vaak krijg je al een kitlens met een redelijk bruikbare brandpuntsafstand. Als je een APS-C camera hebt, dan is 16mm de wijdste die ik zou kiezen, bij fullframe is dat 24mm.
Dit heeft te maken met de vervorming van de auto, als je voor een bredere lens kiest zal de auto er raar uitzien. Je wilt ook niet te veel ingezoomd zijn, want dan is het hele effect van snelheid verdwenen.
Wanneer je panning opnames maakt zou je het tegenovergestelde moeten hebben, voor panning opnames geef ik de voorkeur aan een telelens zodat het snelheidseffect veel beter zichtbaar is.
Als je niet bekend bent met lenzen en niet weet welke lens je moet gebruiken/kopen voor autofotografie, lees dan zeker eens over de beste lenzen voor autofotografie.
Instellingen voor rolling shots
Er zijn bepaalde instellingen die cruciaal zijn voor het succes van rolling shots. In mijn ervaring is de burst modus een van die cruciale instellingen.
Zorg ervoor dat je een camera gebruikt met een minimale burstsnelheid van 7 frames per seconde, zodat je voldoende scherpe foto’s kunt maken om er een te maken die perfect is.
Er zijn nog veel meer belangrijke instellingen, zoals ik in de volgende paragrafen zal bespreken!
Sluitertijd, ISO en diafragma
Als autofotograaf weet ik precies welke instellingen je moet gebruiken om de beste rolling shots te maken.
Als je een foto maakt, zijn drie instellingen belangrijk: sluitertijd, ISO en diafragma. De laatste twee zijn minder belangrijk dan de eerste omdat de sluitertijd bepaalt hoe lang de sensor licht ontvangt.
Bij het maken van rolling shots wil je een sluitertijd gebruiken die minimaal gelijk is aan de snelheid waarmee je rijdt. Dus als je 50 km/u rijdt, gebruik je een sluiter van 1/50, als je 30 km/u rijdt, gebruik je een sluiter van 1/30, enzovoort.
Als je overdag fotografeert, wordt de foto vaak overbelicht als je deze sluitertijden gebruikt. Daarom is het belangrijk om een zo laag mogelijke ISO te gebruiken, vaak ISO 100.
Als de foto nog steeds te licht is, kun je het diafragma verkleinen. Een kleiner diafragma verhoogt altijd het getal. Zo laat de lens bij F8.0 minder licht door dan bij F2.8.
De instellingen heb ik nadrukkelijk onder iedere foto in dit blog gezet, zodat je kunt zien welke instellingen ik heb gebruikt bij het maken van de rolling shots.
Stabilisatie op de lens of camera
Tegenwoordig hebben steeds meer camera’s en lenzen ingebouwde stabilisatie. De lenselementen bewegen (met lensstabilisatie) of de camerasensor (IBIS).
Jarenlang heb ik met een camera en lens gewerkt die geen stabilisatie hebben, de foto’s die je in dit artikel ziet zijn gemaakt met een Canon EOS RP en een 24-70mm lens.
Dit laat zien dat je deze functies niet per se nodig hebt bij het maken van rolling shots. Sinds kort heb ik een camera die wel over stabilisatie (IBIS) beschikt en dit zorgt ervoor dat ik veel scherpere foto’s maak.
Elke kleine beweging wordt dan opgepikt door de sensor of lens en dat is enorm handig. Ook kun je de sluitertijd nog langer instellen, omdat het beeld veel stabieler is, wat zorgt voor nog meer snelheid.
Is er iets als een te langzame sluitertijd?
Een goede vraag die ik in het begin ook had. Uit ervaring heb ik ontdekt dat het antwoord op deze vraag ja is. Als je een te lange sluiter gebruikt, is er te veel beweging op de foto, wat afleidend kan zijn.
Je moet je voorstellen dat alles op de foto beweegt, behalve de auto. Hoe langer de sluiter is, hoe meer alle bomen en bruggen bewegen. Het is een kunst om de auto er snel uit te laten zien zonder de aandacht naar de achtergrond te trekken.
Daarom hanteer ik de snelheidsregel: als ik 50 km/u rij, gebruik ik een sluitertijd van 1/50. Ik gebruik geen sluitertijd die langzamer is dan 1/20 seconde, ik vind dat alles wat langzamer is afleidend is.
Scherpstel instellingen
Nu weet je welke camera instellingen je moet gebruiken voor rolling shots, wat natuurlijk erg handig is. Het is gewoon nutteloos als de foto’s niet goed zijn scherpgesteld. Scherpstellen tijdens het maken van deze foto’s is ook een kunst op zich, dus ik geef je hiervoor alle tips & tricks.
Er zijn twee manieren waarop ik scherpstel tijdens rollende shots. De eerste is het instellen van een kleiner diafragma, waardoor de scherptediepte groter wordt.
Naast dat de foto donkerder wordt, blijft deze ook scherper. Ik stelde altijd een diafragma van F6.3-F8.0 in en stelde vervolgens scherp op de auto. Toen hoefde ik maar één keer scherp te stellen en toen wist ik vrijwel zeker dat de auto altijd scherp was.
Het nadeel is dat de auto weer onscherp kan worden naarmate de afstand groter wordt. Daarom heb ik sinds kort een camera die auto’s kan herkennen. Wil je weten welke camera’s dit hebben? Bekijk dan de beste camera’s voor autofotografie.
Ik heb de camera ingesteld om auto’s te herkennen. Ook heb ik de camera in de continue AF stand gezet, ook wel Servo AF genoemd. Om de auto te allen tijde scherp te houden, gebruik ik back button focus, een techniek die de meeste professionele fotografen gebruiken.
Zo hoef ik niet steeds opnieuw scherp te stellen als ik een foto wil maken. Dan is het een kwestie van kijken naar de compositie en fotograferen. Ik hoop altijd dat er scherpe foto’s tussen zitten.
Waar kan je rolling shots maken?
Het is altijd een uitdaging om locaties te vinden waar je op een rustige manier rijdende foto’s kunt maken. Ik zoek altijd plekken waar de weg vlak en weinig verkeer is.
We weten allemaal dat rolling shots waarbij je uit de auto hangt niet mogelijk zijn op een drukke snelweg. Tijdens de fotoshoot zie ik vaak wegen en plekken waar de foto’s gemaakt kunnen worden.
Deze bewaar ik vervolgens in mijn Google Maps om er later naar terug te kunnen keren. Als je dit vaak doet heb je op een gegeven moment een map vol locaties, na jaren fotograferen heb ik al honderden locaties bewaard.
Ik hou altijd van plekken met gebouwen of bomen op de achtergrond, omdat ze het gevoel van snelheid vergroten zonder daadwerkelijk harder te rijden.
De locatie bepaalt mede de reflectie van de auto, zorg ervoor dat je een polarisatiefilter gebruikt als de reflectie niet is zoals je zou willen.
Veiligheid tijdens fotoshoots
We weten allemaal dat het maken van rolling shots niet zonder gevaar is. Je zit achterin een auto met een dure camera en lens die zomaar uit je handen kunnen glippen.
Om te voorkomen dat je jezelf, de camera of de auto’s beschadigt, is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Zo krijg je bij iedere camera een riempje die je aan de camera kunt bevestigen en die voorkomt dat de camera valt.
Om schade aan jezelf te voorkomen is het belangrijk om een harnas te dragen dat aan bevestigingspunten in de auto wordt bevestigd. Klimgordels zijn vaak goed genoeg.
Tot slot raad ik je aan niet harder te rijden dan 30 km/u. Dit lijkt erg langzaam, maar als je achterin een auto zit met een open kofferbak gaat het ineens een stuk sneller. Met de trucs die je nu hebt geleerd, kun je de indruk van snelheid wekken, ook als je niet zo snel rijdt.
Conclusie
Genoeg gelezen voor vandaag, je weet precies welke instellingen je moet gebruiken om de mooiste rolling shots te maken.
Gebruik een sluiter die bij jouw snelheid past om de indruk van snelheid te creëren. Een te lange sluiter heeft ook geen zin, omdat de achtergrond als afleidend kan worden geïnterpreteerd.
Ook de scherpstelinstellingen van de camera zijn belangrijk, een lange sluitertijd heeft geen nut als de auto niet scherp is.
Ook de compositie kan een grote invloed hebben op het resultaat van de foto. Als je laag bij de grond zit, lijkt het alsof je sneller gaat en het tegenovergestelde is waar als je te hoog zit.
Vergeet niet om jouw veiligheid voorop te stellen. Je wilt geen ongeluk waarbij je jezelf bezeert, een camera laat vallen of een auto beschadigt. Gebruik een harnas om jezelf vast te zetten.
Beloof me één ding na het lezen van dit artikel, je leert meer van één keer doen dan van 100 keer een artikel lezen, dus ga eropuit en geniet van de leermomenten.
Wie is Sebastiaan?
Hoi! Ik ben Sebastiaan, de schrijver van dit blog. Met jarenlange ervaring als professioneel fotograaf wil ik mijn expertise met jou delen. Van het aanbevelen van camera’s en lenzen tot het geven van tips die een wereld van verschil maken, dat is wat ik het liefste doe.